Erizipelotrikoza

Erizipelotrikoza je infekcija kože koja se polako razvija, a uzrokuje je bakterija Erysipelotrix rhusiopatiae.

Premda erizipelotriks rusiopatije raste u prvom redu na mrtvoj ili raspadajućoj tvari, može zaraziti kukce, školjke, ribu, ptice i sisavce. Ljudi se obično zaraze nakon profesionalne ozljede, tipično zbog ubodne rane nastale pri rukovanju sa životinjskom tvari (kao što je meso, perad, ribe, školjke, kosti i ljušture školjki).

Simptomi i dijagnoza

Unutar tjedna od početka zaraze erizipelotriksom rusiopatije na koži se na mjestu ozljede pojavljuje uzdignuto, ljubičastocrveno tvrdo područje. Drugi simptomi su svrbež, pečenje i oteknuće oko zahvaćenog područja. Šaka je najčešće mjesto zaraze, a zbog oteknuća (edema) pokreti su ograničeni. Zahvaćeno se područje može polako povećati. Premda zaraza nestaje čak bez liječenja, bol i radna nesposobnost mogu trajati 2 do 3 tjedna. U rijetkim slučajevima infekcija se može proširiti u krvnu struju i zahvatiti bilo zglobove ili srčane zaliske.

Oblici bakterija

MSD medicinski priručnik za pacijente

Liječnik temelji dijagnozu na simptomima i okolnostima koje su uzrokovale infekciju. Dijagnozu se može potvrditi slanjem uzorka kože, ostrugane s vanjskog ruba zahvaćenog područja, na kulturu.

Liječenje

Infekcija se izliječi jednom injekcijom penicilina ili 1tjednom kurom eritromicina u obliku tableta. Ako su zaraženi zglobovi ili srčani zalisci, potrebno je duže liječenje intravenskim antibioticima.