Zarazne bolesti uzrokovane bacilima

Bacili su vrsta bakterija koje se klasificira prema njihovom specifičnom obliku štapića. Bakterije su po obliku ili kuglaste (koki), poput štapića (bacili) ili spiralne (spirohete). Pravi oblik ovisi o stijenci bakterijske stanice, čvrste, složene, slojevite strukture.

Premda se bakterije djelomično klasificiraju po svom specifičnom obliku, većina bakterija―uključujući bacile―klasificira se ili kao grampozitivne ili kao gramnegativne, ovisno o njihovoj boji nakon što se za vrijeme laboratorijskog pretraživanja primijeni bojenje zvano bojenje po Gramu. Međutim, klasifikacija bakterija kao gramnegativni ili grampozitivne odgovara i nekim karakteristikama bakterijske vanjske stijenke, vrste infekcija koje bakterije proizvode i po tipovima antibiotika za koje je vjerojatno da će djelovati na bakterije.

Infekcije gram-pozitivnim bacilima

U bakterijskom svijetu grampozitivne bakterije su u manjini. One su općenito osjetljive na penicilin i obično polako razviju otpornost prema tom antibiotiku. Neke grampozitivne bakterije (kao što su neki streptokoki) mogu prodrijeti duboko u tkivo, dok drugi izazovu štetu proizvodeći iznimno opasne otrovne tvari (npr. toksine koje proizvodi Clostridium botulinum). Tri zarazne bolesti koje uzrokuju grampozitivni bacili su erizipelotrikoza, listerioza i antraks.