Zarazne bolesti izazvane rikecijama

Rikecije su mikroorganizmi koji imaju značajke i bakterija i virusa. Rikecije poput bakterija imaju enzime i stanične stijenke, koriste kisik i može ih se antibioticima suzbijati i uništiti. Poput virusa, rikecije mogu živjeti i razmnožavati se samo unutar stanica.

Rikecije normalno žive u krpeljima, grinjama. buhama i ušima i mogu se prenijeti na ljude ugrizima tih kukaca koji sišu krv. Rikecije u ljudi obično žive unutar stanica koje oblažu male krvne žile uzrokujući upalu ili začepljenje krvnih žila ili krvarenje krvnih žila u okolno tkivo.

Simptomi i dijagnoza

Infekcija rikecijama može uzrokovati vrućicu, kožni osip i osjećaj klonulosti. Kako se karakteristični osip često ne pojavi kroz nekoliko dana, teško je postaviti ranu dijagnozu. Ključ koji pomaže u postavljanju dijagnoze je zaraženost buhama ili ušima ili prethodni ugriz krpelja, naročito u geografskom području u kojem je infekcija rikecijama česta (endemična).

Dijagnozu infekcije rikecijama može se potvrditi otkrivanjem organizma u posebnim kulturama krvi ili iz uzoraka tkiva, prepoznavanjem organizma pod mikroskopom (specijalno bojani preparati) ili prepoznavanjem protutijela na organizam u uzorku krvi.

Liječenje

Infekcija rikecijama brzo reagira na rano liječenje antibiotikom kloramfenikolom ili tetraciklinom, koji se uzimaju na usta. Za primjetljivo poboljšanje obično treba 24 do 36 sati, a vrućica obično nestaje za 2 do 3 dana. Ako se s liječenjem počne kasnije poboljšanje nastupa polaganije i vrućica traje dulje. Antibioticima se nastavlja tijekom barem 24 sata nakon nestanka vrućice.

Bolesnici koji ne mogu uzimati antibiotike u obliku tablete, mogu ih uzimati intravenski. Ako je osoba ozbiljno bolesna i u kasnom stadiju bolesti, tijekom nekoliko dana može se uzeti neki kortikosteroid kao dodatak antibiotiku da se ublaže ozbiljni toksični simptomi i da se olakša upala krvnih žila.