Trihurijaza

Trihurijaza je zarazna bolest koju uzrokuje crijevni okrugli crv Trichuris trichiura.

Taj se parazit pojavljuje uglavnom u suptropskim i tropskim područjima u kojima slabe higijenskozdravstvene mjere i topla, vlažna klima osiguravaju uvjete potrebne za inkubaciju jajašaca u tlu.

Zaraza nastaje kada osoba proguta hranu koja sadrži jajašca koja su bila inkubirana u tlu tijekom 2 do 3 tjedna. Larve se izlegu u tankom crijevu, sele se u debelo crijevo i zavuku glave u crijevnu sluznicu. Svaka larva naraste na oko 11 cm. Zrele ženke proizvedu oko 5.000 jajašaca na dan koja se izlučuju stolicom.

Simptomi i dijagnoza

Samo jaka zaraza izaziva simptome boli u trbuhu i proljev. Vrlo jaka zaraza može uzrokovati krvarenje iz crijeva, anemiju, gubitak težine i upalu crvuljka (apendicitis). Ponekad može rektum ispasti kroz anus (stanje koje se naziva prolaps rektuma), naročito u djeteta ili žene u trudovima.

U uzorcima stolice koji se ispituju pod mikroskopom obično se vide jajašca bačvastog oblika.

Sprječavanje i liječenje

Sprječavanje ovisi o uporabi sanitarnih nužnika, održavanju dobre osobne higijene i izbjegavanju nečistog povrća. Za blagu zarazu nije potrebno liječenje. Kada je potrebno liječenje, prednost se daje mebendazolu, ali ga ne smiju rabiti trudnice zbog moguće štetnih učinaka na plod.