Askarijaza

Askarijaza je zarazna bolest koju uzrokuje crijevni okrugli crv Ascaris lumbricoides.

Zaraza nastaje po cijelom svijetu, ali je češća u toplim područjima sa slabim higijenskozdravstvenim mjerama, gdje se zaraza brzo širi zbog obavljanja nužde na svakom mjestu.

Životni ciklus parazita Ascaris sličan je parazitu koji uzrokuje trihurijazu, osim što se larve sele i kroz pluća. Jednom kada se larva izlegne, seli se kroz stijenku tankog crijeva i prenosi limfnim žilama i krvnom strujom u pluća. Tamo prelazi u zračne mjehuriće (alveole), uspinje se uz dišni sustav i bude progutana. Larva sazrijeva u tankom crijevu u kojem ostaje kao odrasli crv. Odrasli crvi mogu biti dugi od 15 do 50 cm, a promjera od 0,25 do 0,5 cm. Simptome može uzrokovati seljenje larve kroz pluća i prisutnost odraslog crva u crijevu.

Simptomi i dijagnoza

Seljenje larvi kroz pluća može uzrokovati vrućicu, kašalj i hripanje (piskanje) pri disanju. Jaka crijevna zaraza može uzrokovati grčeve u trbuhu i ponekad začepljenje crijeva. Jaka koncentracija crva može uzrokovati slabo upijanje hranjivih tvari. Odrasli crvi katkada začepe crvuljak, žučni sustav ili gušteračin vod (ductus pancreaticus).

Zaraza odraslim crvom obično se dijagnosticira prepoznavanjem jajašaca u uzorku stolice. Ponekad laboratorijske pretrage ukazuju na odrasle crve u stolici ili povraćenom sadržaju ili na larve u iskašljaju. U krvi se može povećati broj eozinofila, vrste bijelih krvnih stanica. Znakovi seljenja (migracije) mogu se vidjeti na rendgenogramu prsnog koša.

Sprječavanje i liječenje

Sprječavanje zahtijeva uvođenje i uporabu odgovarajućih higijenskih mjera i izbjegavanje nečistog povrća. Liječi se uzimanjem pirantelova pamoata ili mebendazola. Međutim, mebendazol ne smije uzeti trudnica zbog njegovih moguće štetnih učinaka na plod.