Ankilostomijaza

Ankilostomijazu uzrokuje crijevni okrugli crv, bilo Ancylostoma duodenale, bilo Necator americanus.

Ankilostomom je zaraženo oko četvrtine svjetske populacije. Zaraza je najčešća u toplim, vlažnim mjestima sa slabim higijenskozdravstvenim mjerama. Ancylostoma duodenale nađena je u području Mediterana, Indiji, Kini i Japanu; Necator americanus je nađen u tropskim područjima Afrike, Azije i obje Amerike. Te se ankilostome sada rijetko prenose u južne dijelove Sjedinjenih Država.

U životnom ciklusu i jednog i drugog crva, jajašca se otpuštaju u stolicu i izlegu u tlu nakon inkubacije od 1 do 2 dana. Za nekoliko dana izlaze larve i žive u tlu. Osoba se može zaraziti hodanjem bosih nogu područjem zagađenim ljudskim izmetom, jer larve mogu prodrijeti kroz kožu. Larve dođu u pluća preko limfnih žila i krvnom strujom. Tada se uspinju uz dišni sustav i budu progutane. Oko jedan tjedan nakon što su probile kožu dođu do crijeva. Larve se ustima pričvrste na sluznicu gornjeg dijela tankog crijeva i sišu krv.

Simptomi i dijagnoza

Na mjestu na kojem su larve prodrle u kožu može se razviti svrabljiv, plitki, podignut osip (“ground itch”). Seljenje larvi kroz pluća može uzrokovati vrućicu, kašalj i hripanje (piskanje). Odrasli crvi često uzrokuju bol u gornjem dijelu trbuha. Zbog crijevnog krvarenja može doći do anemije uslijed manjka željeza i niskih razina bjelančevina u krvi. U djece može zbog produljenog, teškog gubitka krvi doći do usporenog rasta, zatajenja srca i difuznog oteknuća tkiva.

Ako zaraza izazove simptome, jajašca se obično vide u uzorku stolice. Ako se stolicu ne pregleda tijekom nekoliko sati iz jajašca se mogu izleći larve.

Liječenje

Liječnik mora najprije popraviti anemiju preparatima bogatim željezom u obliku tableta, ali mogu biti potrebne i injekcije željeza. U teškim slučajevima može biti potrebna transfuzija krvi. Kada se stanje osobe ustali, uzima se neki lijek u obliku tablete, kao što je pirantel pamoat ili mebendazol i to 1 do 3 dana da ubije crve. Te lijekove ne smiju uzimati trudnice.