Druge infekcije arbovirusima

U drugim dijelovima svijeta, različiti ali srodni arbovirusi koji uzrokuju encefalitis, prenose se povremeno iz prirode na čovjeka. U takve bolesti spadaju venezuelski konjski encefalitis, japanski encefalitis, ruski proljetnoljetni encefalitis i druge vrste encefalitisa koje se naziva prema geografskom području u kojem se pojavljuju.

Jedna od najpoznatijih i povijesno najvažnijih arbovirusnih infekcija je ona nazvana žuta groznica. Žuta groznica, virusna bolest koju prenose komarci, ima za posljedicu vrućicu, krvarenje i žuticu. Može biti smrtna. Bolest se najčešće javlja u centralnoj Africi i Južnoj Americi.

Groznica denga je jedna od najčešćih arbovirusnih infekcija koja se javlja diljem svijeta u tropima i subtropima. Infekcija koju prenose komarci ima za posljedicu nastanak vrućice, oteknuće limfnih čvorova i krvarenje. Uzrokuje jake bolove u zglobovima i mišićima i katkada se naziva kostolomna vrućica. Može završiti smrću. Pojavljuje se uglavnom u djece u dobi ispod 10 godina, a ponovne infekcije različitim vrstama virusa česte su u idućim godinama.

Infekcije arenavirusima

Arenavirusi i neki virusi srodni arbovirusima su virusi koji se šire na ljude izložene glodavcima i aerosolima koji nastaju od njihova izmeta.