Mukormikoza

Mukormikoza (fikomikoza) je infekcija koju uzrokuje gljivica koja pripada velikoj skupini mikroorganizama zvanih Mucorales.

Mukormikoza ispod kože (supkutana mukormikoza) je oblik infekcije koji se javlja u jugoistočnoj Aziji i Africi. Obično prođe bez terapije; međutim, može uzrokovati groteskne otoke ispod kože vrata i prsnog koša.

Mukormikoza nosa i mozga (rinocerebralna mukormikoza) je teška i obično ima smrtni ishod, a pojavljuje se u Sjedinjenim Državama. Taj oblik mukormikoze tipično zahvaća ljude čije su tjelesne obrambene snage oslabljene bolešću, kao što je nekontrolirana šećerna bolest. U simptome se ubrajaju bol, vrućica i infekcija očne šupljine (orbitalni celulitis) s izbočenjem zahvaćenog oka (proptoza). Iz nosa se cijedi gnoj. Mogu se razoriti pregrada između nosnica (septum), krov ždrijela (nepce) i kosti lica koje okružuju očnu šupljinu ili sinuse. Infekcija mozga može uzrokovati grčeve (konvulzije), nesposobnost ispravnog govora i djelomičnu paralizu.

Dijagnoza i liječenje

Budući da simptomi mukormikoze mogu biti slični simptomima drugih infekcija, liječniku može biti teško odmah postaviti dijagnozu. Ni uzimanje uzoraka zaraženih tjelesnih tkiva za kulturu ne mora pomoći, jer je u laboratoriju gljivicu teško uzgojiti. Liječnik može postaviti dijagnozu uočavanjem simptoma i stanja osobe, imajući u vidu slabi imunološki status ili nekontroliranu šećernu bolest.

Osobu s mukormikozom općenito se liječi amfotericinom B koji se daje intravenski ili injicira neposredno u spinalnu tekućinu (likvor). Zaraženo tkivo može se kirurški ukloniti. Ako osoba ima i šećernu bolest, razinu šećera u krvi (glukoza) treba sniziti tako da se kreće unutar normalnih vrijednosti.