Apscesi

Apsces je nakupina gnoja koja obično nastaje uslijed bakterijske infekcije.

Kada bakterije napadnu zdravo tkivo, infekcija se širi tim područjem. Neke stanice odumru i raspadnu se, ostavljajući prostore u kojima se nakupljaju tekućina i inficirane stanice. Bijele krvne stanice, branitelji tijela od infekcije, kreću se prema tim prostorima i nakon što progutaju bakterije, ugibaju. Propale bijele krvne stanice se nakupljaju kao gnoj, gusta tvar koja ispunja to područje. Kako se gnoj nakuplja, zdravo se tkivo potiskuje na stranu. Tkivo konačno raste oko apscesa i omeđuje ga; taj proces predstavlja pokušaj tijela da spriječi daljnje napredovanje infekcije. Ako neki apsces pukne prema unutra, infekcija se može širiti ili unutar tijela ili ispod površine kože, ovisno o smještaju apscesa.

Bakterijska infekcija može dovesti do apscesa na nekoliko načina. Na primjer, ubodna rana zbog prljave igle može potisnuti bakterije ispod kože. Ili se bakterije mogu širiti iz neke infekcije drugdje u tijelu. Bakterije koje normalno žive na tijelu, ali ne uzrokuju štetu, mogu katkada uzrokovati apsces. Vjerojatnost da će nastati apsces se povećava ako je inficirano područje prljavo ili je u njemu strano tijelo, ako područje bakterijske navale ima slabu opskrbu krvlju, kao kod dijabetesa, ili ako je imunološki sustav osobe oštećen, kao što se događa kod AIDSa.

Apscesi se mogu razviti bilo gdje u tijelu uključujući pluća, usta, rektum i mišiće. Prilično su česti u koži ili tik ispod nje, posebno na licu.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi ovise o sijelu (lokalizaciji) apscesa i o tomu ometa li apsces funkciju nekog organa ili živca. Simptomi mogu uključiti bol, osjetljivost, toplinu, otok, crvenilo i povišenu temperaturu. Apsces koji nastaje tik ispod kože obično se prikazuje kao vidljiva izbočina. Kada je neki apsces zreo i spreman da pukne, u sredini pobijeli jer okolna koža postane tanjom. Apsces duboko u tijelu često naraste velik prije nego prouzroči simptome. Neotkriveni, duboki apsces može širiti infekciju po čitavom tijelu.

Liječnici mogu lako prepoznati apsces na koži ili tik ispod kože, ali im često promakne duboki apsces. Kada osoba ima takav apsces, krvne pretrage često ukažu na nenormalno velik broj bijelih krvnih stanica (leukocitoza). Uporabom rendgena, ultrazvuka, kompjutorizirane tomografije (CT) ili magnetske rezonancije (MRI) može se odrediti veličina i sijelo apscesa. Kako apscesi i tumori često uzrokuju iste simptome i daju sličan slikovni prikaz, da bi postavio konačnu dijagnozu liječnik često uzima uzorak gnoja ili kirurški ukloni apsces te šalje na ispitivanje pod mikroskop.

Liječenje

Često apsces zacijeli bez puknuća (rupture) i ispražnjavanja (drenaže) svog sadržaja. Ponekad apsces nestaje polako, a da ne pukne, postupno kako tijelo uništava infekciju i upija (apsorbira) propalo tkivo. Takav apsces može ostaviti tvrdu izbočinu.

Apsces se može probušiti i iscijediti da se olakša bol i ubrza izlječenje. Da bi se veliki apsces ispraznio liječnik mora sondom probiti stijenke i istisnuti gnoj. Kada se iscijede (isprazne), veliki apscesi ostavljaju veliki prazni prostor (mrtvi prostor) koji liječnik može privremeno ispuniti gazom. Katkada je potrebno stavljanje privremenih umjetnih drenova (obično tanke plastične cijevi).

Kako apsces nema opskrbu krvlju, antibiotici obično ne pomažu. Nakon što se neki apsces iscijedi, za sprječavanje recidiva propisuje se antibiotike. Antibiotici se uzimaju i kada apsces širi infekciju u druge dijelove tijela. Laboratorijska analiza bakterija iz gnoja pomaže liječniku odabrati najučinkovitiji antibiotik.