Akromegalija

Akromegalija je prekomjerni rast uzrokovan prekomjernim lučenjem hormona rasta.

Prekomjerno lučenje hormona rasta koje je uvijek uzrokovano benignim tumorom hipofize (adenom) dovodi do promjene u mnogim tkivima i organima. Na primjer, mnogi se unutarnji organi povećavaju uključujući srce, jetru, bubrege, slezenu, štitnjaču, paratireoideu i gušteraču. Neki rijetki tumori gušterače i pluća također mogu potaknuti prekomjerno stvaranje tvari nalik na hormon rasta sa sličnim posljedicama.

Simptomi

U većini slučajeva prekomjerno lučenje hormona rasta započinje u dobi između 30 i 50 godina, dugo nakon što se zatvore završne pločice kostiju. Zbog toga se kosti više izobliče nego što se produže. Izraz lica osobe postane grub, a šake i stopala oteknu. Potrebni su veći prsteni, rukavice, cipele i šeširi. Kako promjene nastaju polako, obično ih se godinama ne prepozna. Kako koža zadebljava i često potamnjuje, povećava se gruba dlakavost tijela. Žlijezde lojnice i znojnice u koži se povećaju dovodeći do prekomjernog isparivanja znoja i često neugodnog tjelesnog mirisa.

Prekomjerni rast čeljusne kosti (mandibula) može dovesti do izbočenja čeljusti (prognacija). Hrskavice u grlu mogu zadebljati čineći glas dubokim i promuklim. Jezik se može povećati i postati izbrazdan. Rebra mogu odebljati pa prsni koš poprima oblik bačve.

Česta je bol u zglobovima; nakon mnogo godina može se pojaviti onesposobljujući degenerativni artritis. Srce je obično povećano a njegova funkcija može biti tako jako oštećena da dođe do zatajenja srca. Katkada osoba osjeća uznemiravajuće osjete i slabost u rukama i nogama, jer tkiva koja se povećavaju pritišću živce. Živci koji nose poruke iz očiju u mozak mogu također biti pritisnuti, što dovodi do gubitka vida, naročito vanjskih vidnih polja. Tumor hipofize može uzrokovati i teške glavobolje.

Gotovo sve žene s akromegalijom imaju nepravilne menstrualne cikluse. Neke žene stvaraju mlijeko čak iako ne doje (galaktoreja) zbog ili previše hormona rasta ili zbog odnosnog povećanja prolaktina. Oko trećine muškaraca koji imaju akromegaliju postanu impotentni.

U vrlo rijetkim slučajevima prekomjerno lučenje hormona rasta počinje u djetinjstvu, prije nego se zatvore završne pločice dugih kostiju. Kako kosti nastavljaju rasti sve dok im se završne pločice ne zatvore, situacija dovodi do pretjeranog rasta kosti i nenormalne visine (hipofizni gigantizam). Premda djeca imaju ubrzani rast, njihove kosti nisu izobličene. Međutim, meka tkiva oko kosti su natečena i neki se živci mogu povećati. Pubertet može biti zakašnjeli a spolni organi se u potpunosti ne razviju.

Dijagnoza

Kako se promjene izazvane visokim razinama hormona rasta događaju polako, akromegaliju se često ne dijagnosticira sve do mnogo godina nakon što se pojave prvi simptomi. Liječniku mogu pomoći u postavljanju dijagnoze serijske fotografije (one snimane tijekom mnogo godina). Rendgenogram lubanje može pokazati zadebljanje kostiju, povećanje nosnih sinusa i povećanje ili izjedanje turskoga sedla, koštane građe koja okružuje hipofizu. Rendgenogrami šaka pokazuju zadebljanja kosti ispod noktiju i oteknuće tkiva oko kostiju. Mnogi ljudi s akromegalijom razviju visoke razine krvnog šećera.

Simptomi upućuju na dijagnozu akromegalije, a visoka razina hormona rasta ili čimbenika I rasta nalik na inzulin (IGFI) u uzorku krvi je potvrđuje. Ako je rezultat krvne pretrage granični, osobi se daje velika količina šećera da se vidi pada li razina hormona rasta, kao što bi moralo biti u osobe koja nema akromegaliju. I razina krvnog šećera i razina hormona rasta ostaju visoke u osoba s akromegalijom.

Liječenje

U cilju zaustavljanja ili smanjenja prekomjernog stvaranja hormona rasta, tumor se uklanja kirurškim zahvatom ili radioterapijom (zračenjem). Radioterapija uključuje primjenu supervoltažnog zračenja koje je znatno manje traumatično nego kirurški zahvat i općenito ne utječe na stvaranje drugih hormona hipofize. Međutim, takvim liječenjem razine hormona rasta se ne moraju vratiti na normalu nekoliko godina. U nastojanju da ubrzaju rezultate liječnici pokušavaju druge oblike zračenja.

Smanjivanje razine hormona rasta nije lako, čak i uz kirurški zahvat i zračenje. Injekcije lijeka oktreotida mogu pomoći u zaustavljanju stvaranja hormona rasta. Može pomoći i drugi lijek, bromokriptin.