Prelomljeni, rasklimani i izbijeni zubi

Osoba koja tijekom žvakanja ili jedenja nečeg hladnog osjeti kratkotrajnu oštru bol ima nepotpuni prijelom (poput zelene grančice) zuba. Dok god je prijelom nepotpun i dio zuba se nije odvojio, zubni liječnik može popraviti problem plombom (rekonstrukcija).

Gornji prednji zubi, posebno oni koji su izbočeni (zečji zubi) izloženi su ozljedi i lomu. Ako nakon ozljede zub nije osjetljiv na zrak, najvjerojatnije je oštećena samo tvrda vanjska površina (caklina). Čak ako caklina i ostane malo okrhnuta, nije potrebno brzo liječenje.

Lomovi središnjeg sloja zuba (dentin) su često bolni kada su izloženi zraku ili hrani pa ljudi s takvim lomovima traže brzo pomoć zubnog liječnika. Ako je lom zahvatio najdublji dio zuba (pulpu), na mjestu loma će se pojaviti crvena točkica i često malo krvi. Moglo bi biti potrebno obaviti liječenje korijenskog kanala, kako bi se prije nego što odumre i uzrokuje težu bol, uklonila pulpa. Ukoliko je bolesnik mlađi od 12 godina, liječenje korijenskog kanala se može odgoditi dok se u potpunosti ne stvore kanali oštećenog zuba.

Ukoliko ozljeda razlabavi zub u njegovu ležištu ili ako okolno tkivo desni jako krvari, osoba mora potražiti zubnog liječnika. Oštećeni prednji zubi malog djeteta (mliječni zubi) obično nisu problem. Ako je oštećenje ozbiljnije, zubi se mogu ukloniti, a da se ne oštete trajni zubi ili da se izgubi mjesto za one zube koji će tek niknuti. Kada se radi o oštećenju stražnjih mliječnih zubi, zubni liječnik postavlja napravu za zadržavanje mjesta kako trajni zubi ne bi bili istisnuti.

Izbijeni (otrgnut) trajni zub neodgodivo treba liječiti. Zub treba obrisati čistom krpicom i staviti natrag u ležište. Ako to nije moguće, zub treba staviti u čašu mlijeka (mlijeko predstavlja dobro sredstvo za održavanje zubi). U svakom slučaju i bolesnika i zub treba odvesti najbližem zubnom liječniku. Ako se zub ponovno usadi tijekom 30 minuta, vjerojatnost za dugotrajan uspjeh je dobra. Što je zub duže izvan ležišta, slabija je vjerojatnost za dugotrajniji uspjeh. Zubni liječnik obično imobilizira zub uz ostale zube tijekom 7 do 10 dana. Većina ponovno usađenih zubi na kraju treba liječenje korijenskog kanala. Ako je slomljena i kost oko zuba, zub treba imobilizirati tijekom 6 do 8 tjedana.