Boja i površina usana

Ljuskanje usana mogu potaknuti sunčeve zrake ili hladno, suho vrijeme. Isti učinak ima i alergija na ruž za usne, na pastu za zube, hranu ili pića. Nakon što se ukloni uzrok problema, usne se obično vraćaju u normalno stanje. Ponekad za zaustavljanje ljuskanja liječnik može propisati kortikosteroidnu mast.

Posebno oštećenje od sunca može učiniti usne tvrdim i isušenim, napose donju usnu. Crvene točkice ili bijeli opnasti izgled označavaju oštećenje koje povećava vjerojatnost za kasniji rak. Taj tip ozbiljnijeg oštećenja suncem može se umanjiti zaštićivanjem usana balzamom za usne, koji sadrži zaštitni faktor ili zasjenjivanjem lica od štetnih sunčevih zraka nošenjem šešira s obodom.

Pjegice i nepravilno oblikovana smeđa područja (melanotičke pjege) su česte oko usana i mogu trajati godinama. Takve pojave ne bi trebale uzrokovati zabrinutost, ali male, razbacane smeđecrne pjege mogu biti znak jednog nasljednog crijevnog oboljenja u kojem se u želucu i crijevima stvaraju polipi (PeutzJeghersov sindrom). Kawasakijev sindrom može uzrokovati sušenje i pucanje usana i crvenilo sluznice usta.

Zbog upale usana (heilitis), uglovi usta mogu postati bolni, nadraženi, crveni, napuknuti i ljuskavi. Gljivica (kandida) može rasti u uglovima usana čineći ih ranjivima. Heilitis može biti posljedica manjka vitamina B riboflavina u prehrani, ali je takav manjak u Sjedinjenim Državama rijedak.

U uglovima usana se mogu razviti okomiti nabori i nadražena koža, ako zubne proteze nisu u funkciji dobrog zagriza. Liječenje obuhvaća podešavanje funkcije ili zamjenu zubnih proteza.

Uzdignuto područje ili ranica s tvrdim rubovima na usni mogu biti oblik kožnog raka.