Afte

Afte su male, bolne rane koje se pojavljuju unutar usta.

Uzrok im je nepoznat, ali čini se da ulogu ima stres. Na primjer, student može dobiti afte tokom zadnjeg tjedna ispita. Afte se pojavljuju kao okrugle bijele točke s crvenim rubom. Afte se gotovo uvijek stvore na mekom, opuštenom tkivu posebice na unutrašnjosti usne ili obraza, na jeziku ili mekom nepcu, a ponekad i u grlu. Male afte (manje od 1,25 mm) često se pojavljuju u skupinama od dvije ili tri i općenito nestaju same od sebe u roku 10 dana ne ostavljajući ožiljke. Veće su afte rjeđe, mogu biti nepravilno oblikovane, liječenje može potrajati tjednima i često ostavljaju ožiljke.

Simptomi

Glavni simptom afta je bol, često jača no što bi se moglo očekivati od nečeg tako malog. Bol koja traje 4 do 10 dana, pogoršava se ako jezik afte trlja ili ako osoba jede vruću ili začinjenu hranu. Teške afte mogu uzrokovati povišenu temperaturu, oteknuća vratnih limfnih čvorova i općenito osjećaj slabosti. Mnogi ljudi koji dobiju afte dobivaju ih ponovo―možda jedan ili više puta godišnje.

Dijagnoza i liječenje

Liječnik ili zubni liječnik prepozna afte po njihovu izgledu i boli koju uzrokuju. Ipak, aftama mogu nalikovati ranice uzrokovane virusom herpesa simpleksa.

Liječenje se zasniva na ublažavanju boli, dok afte same ne prođu. Anestetik kao što je lidokain u viskoznom stanju može se primijeniti na afte ili rabiti u sredstvu za ispiranje usta. Taj anestetik ublažava bol za nekoliko minuta i može smanjiti bol kod hranjenja, iako doduše može i oslabiti okus kod osobe. Za oslobađanje od boli može se primijeniti i zaštitni sloj karboksimetilceluloze. Ako osoba ima više afti, liječnik ili zubni liječnik može propisati tetraciklinsku otopinu za usta. Osoba u koje dolazi do opetovanog javljanja težih afti može čim se pojave nove afte koristiti tu otopinu za ispiranje usta. Druga mogućnost liječenja, kauterizacija srebrnim nitratom, umrtvljuje živce ispod afti. Ponekad, liječnik ili zubni liječnik propisuje kortikosteroidnu mast koja se nanosi neposredno na teže afte. U težim se slučajevima može propisati deksametazonsko ispiranje usta ili tablete prednizona.