Tonzilitis

Tonzilitis je upala krajnika obično uzrokovana streptokoknom, rjeđe virusnom infekcijom.

Simptomi uključuju bolno ždrijelo i bol koja se pojačava gutanjem. Bol se često osjeća u ušima, jer ždrijelo i uši dijele iste živce. Vrlo mala djeca ne mogu reći da im je grlo bolno, ali mogu odbijati jesti. Česti su povišena temperatura, općenito osjećaj slabosti, glavobolje i povraćanje.

Krajnici su upaljeni i podliveni krvlju. Liječnik može vidjeti gnoj i membranu—bijelu, tanku i ograničenu na krajnike—koja se može oguliti a da ne dođe do krvarenja. Razmaz (obrisak) ždrijela (uzorak gnoja ili sluzi uzet iz stražnjeg dijela ždrijela držačem koji ima na vrhu vatu) šalje se u laboratorij gdje se bakterije iz brisa kultiviraju i određuje koji su antibiotici protiv njih učinkoviti (biogram i antibiogram).

Liječenje

Simptomi virusnog tonzilitisa ublažuju se na iste načine kao i simptomi kod faringitisa. Pri streptokoknom tonzilitisu penicilin se uzima na usta (oralno) tijekom 10 dana—znatno dulje od vremena nakon kojeg se osoba osjeća dobro—kako bi se sve bakterije uništile. Mogu se kultivirati i brisevi ždrijela obiteljskih članova tako da se može prepoznati i liječiti one koji su inficirani istim tipom bakterija, ali nemaju simptoma (bezsimptomni kliconoše). Rijetko kada je potrebno uklanjanje krajnika osim ako se tonzilitis ponavljano ne vraća ili je samo kratkotrajno svladan antibioticima.