Tonzilarni celulitis i apsces

Celulitis (upala stanica) oko krajnika može se pojaviti sa ili bez peritonzilarnog apscesa (apsces u području oko krajnika). Obično ga uzrokuje streptokokna infekcija, ali ga mogu uzrokovati i druge bakterijske infekcije. Apsces je rijedak u djece, ali je češći u mladih odraslih osoba.

Gutanje izaziva jaku bol. Osoba se osjeća bolesnom, ima povišenu temperaturu i tipično naginje glavu na stranu apscesa da smanji bol. Grčevi žvakaćih mišića otežavaju otvaranje ustiju. Apsces gura krajnik prema naprijed, a meko nepce na stražnjem dijelu ždrijela je crveno i natečeno. Uvula (malo, mekano izbočenje koje visi na stražnjem dijelu ždrijela) je natečena i gurnuta na suprotnu stranu od apscesa.

Penicilin se daje intravenski. Ako nema apscesa, penicilin obično počinje smanjivati infekciju za 24 do 48 sati. Ako apsces ne pukne i ne iscijedi se spontano, liječnik ga mora zarezati i iscijediti ili staviti u njega iglu da se izvuče gnoj. Liječenje penicilinom se nastavlja davanjem na usta. Apsces ima sklonost vraćanju pa se zbog toga krajnici obično uklanjaju 6 tjedana nakon što je infekcija prestala ili ranije, ukoliko se infekciju suzbija antibioticima.