Kontaktni vrijedovi

Kontaktni vrijedovi su upaljena bolna mjesta na sluznici koja prekriva hrskavice na koje su pričvršćene glasiljke.

Kontaktne vrijedove obično uzrokuje zloporaba glasa snažnim govorom, naročito pri početku govora osobe. Ti se vrijedovi tipično vide u propovjednika, trgovačkih putnika i pravnika. Kontaktne vrijedove mogu uzrokovati i pušenje, dugotrajni kašalj i povrat (refluks) kiseline iz želuca.

Simptomi uključuju blagu bol za vrijeme govorenja ili gutanja i različiti stupnjevi promuklosti. Katkada se uzima mali uzorak tkiva i ispituje pod mikroskopom da bi se utvrdilo da vrijed nije maligna (zloćudna) tvroba.

Problemi glasiljki

Kada su opuštene, glasiljke normalno prema dušniku tvore otvor u obliku slova V da zrak može kroz njega slobodno prolaziti. Za vrijeme govora i gutanja glasiljke su zatvorene.

Držeći zrcalo u bolesnikovim ustima, liječnik može vidjeti glasiljke i ispitati probleme kao što su polipi, čvorići, kontaktni vrijedovi i paraliza, što sve utječe na glas. Paraliza može zahvatiti jednu (jednostrano) ili obje glasiljke (obostrano).

MSD medicinski priručnik za pacijente

Glas treba odmarati—govoreći što je manje moguće—barem 6 tjedana tako da vrijedovi mogu zacijeliti. Da bi se izbjegao recidiv, ljudi koji razviju kontaktne vrijedove moraju shvatiti ograničenja svog glasa i naučiti uskladiti svoje glasovne aktivnosti. Može pomoći liječenje glasa. Ako rendgenogram pokaže povrat kiseline iz želuca, liječenje uključuje uzimanje antacida ili lijekova protiv želučanog vrijeda, tj. antiulkusnih lijekova (blokatori histamina), ne jesti 2 sata prije nego se ide na noćni počinak i glavu za vrijeme spavanja držati uzdignutu.