Faringitis

Faringitis je upala ždrijela (farinksa) obično uzrokovana virusom, ali često i bakterijama.

Faringitis se može pojaviti pri virusnim infekcijama kao što su obična prehlada, influenca (gripa) i infekcijska mononukleoza te pri bakterijskim infekcijama kao što su streptokokne infekcije (streptokokno ždrijelo) i spolno prenosive bolesti (npr. gonoreja).

Simptomi koji uključuju bolno ždrijelo i bol pri gutanju slični su kod virusnog i bakterijskog faringitisa. U oba može sluznica, koja prekriva ždrijelo, biti lagano ili teško upaljena i može biti pokrivena bjelkastom membranom ili gnojnim iscjetkom. I za virusni i bakterijski faringitis tipični su povišena temperatura, povećani limfni čvorovi u vratu i visoki broj bijelih krvnih stanica (leukocitoza), ali mogu biti izraženiji kod bakterijskog oblika.

TABLICA 214-1

Dvije vrste upale ždrijela (faringitisa)

Virusni faringitis

Bakterijski faringitis

Obično u ždrijelu nema gnojnog iscjetka

Gnojni iscjedak u ždrijelu prilično je čest

Lagano povišena temperatura ili nije povišena

Lagano do umjereno povišena temperatura

Normalan ili blago povećan broj bijelih krvnih stanica

Blago ili umjereno povećan broj bijelih krvnih stanica

Normalni ili blago povećani limfni čvorovi

Blago do umjereno povećani limfni čvorovi

Bris ždrijela negativan

Bris ždrijela pozitivan na streptokok ždrijela

U laboratorijskoj kulturi ne rastu bakterije

U laboratorijskoj kulturi rastu bakterije

Liječenje

Obični analgetici, tablete za grlo ili grgljanje toplom slanom vodom mogu olakšati nelagodu u ždrijelu, ali djeca i mladež ispod 18 godina ne smiju uzimati acetilsalicilnu kiselinu (aspirin) jer on može uzrokovati Reyeov sindrom. Antibiotici ne pomažu ako je infekcija virusna, ali ih se može propisati ako liječnik sumnja da je infekcija bakterijska. Inače se antibiotik ne daje sve dok laboratorijske pretrage ne potvrde dijagnozu bakterijskog faringitisa. Ako pretrage pokazuju da je faringitis uzrokovala streptokokna infekcija (streptokokno ždrijelo), liječnik propisuje penicilin, obično u obliku tableta, da se iskorijeni infekciju i spriječi komplikacije kao što je reumatska groznica. Ljudi za koje se zna da su alergični na penicilin mogu uzeti eritromicin ili umjesto njega neki drugi nepenicilinski antibiotik.