Vestibularni neuronitis

Vestibularni neuronitis je poremećaj znakovit po naglom teškom napadaju vrtoglavice uzrokovanom upalom živca koji inervira polukružne kanaliće.

Taj poremećaj vjerojatno uzrokuje virus. Prvi napadaj vrtoglavice je težak, popraćen je mučninom i povraćanjem i traje 7 do 10 dana. Oči se nenamjerno (bez utjecaja volje) pokreću naglim trzajevima prema zahvaćenoj strani (simptom zvan nistagmus). Poremećaj prolazi sam od sebe. Može se pojaviti kao pojedinačni, jedini napadaj ili kao nekoliko napadaja tijekom 12 do 18 mjeseci. Svaki idući napadaj je kraći i lakši nego prethodni. Sluh nije zahvaćen.

Dijagnozu se postavlja na osnovu pretrage sluha i pretrage za nistagmus uporabom elektronistagmografije, metode elektronskog bilježenja pokretanja očiju. Jedna se pretraga za nistagmus sastoji od ulijevanja male količine ledene vode u svaki zvukovod i od bilježenja pokretanja očiju osobe. Može se napraviti magnetska rezonancija (MRI) glave kako bi se utvrdilo da simptome nije uzrokovao neki drugi poremećaj.

Liječenje vrtoglavice je isto kao i pri Meniereovoj bolesti. Ako povraćanje traje dulje vremena, osobi može biti potrebno davati tekućine intravenski i elektrolite.