Prijelomi nosa

Kosti nosa se lome (frakturiraju) češće nego druge kosti lica. Kada se prelomi nosna kost, sluznica koja oblaže nos se obično potrga što ima za posljedicu krvarenje iz nosa. Budući da sluznica i druga meka tkiva brzo oteknu, mjesto prijeloma može biti teško pronaći. Najčešće je hrbat nosa pomaknut na jednu stranu s nosnim kostima pomaknutima na drugu stranu. Ako se krv nakuplja u hrskavici nosne pregrade (tkivo koje dijeli nos), hrskavica se može inficirati i odumrijeti što ima za posljedicu izobličenje u obliku sedla pri kojem je hrbat nosa u sredini ulegnut.

Dijagnoza i liječenje

Osoba čiji nos krvari i koja ima bolove nakon tupe ozljede može imati slomljen nos. Liječnik redovito dijagnosticira slomljeni nos nježno pipajući hrbat nosa s obzirom na nepravilnosti u obliku, neuobičajenim pokretima kostiju, grubi osjet micanja slomljenih kostiju jedna o drugu i s obzirom na osjetljivost. Dijagnoza se potvrđuje rendgenskim snimcima.

Pri namještanju slomljenog nosa odraslima se obično daje lokalni anestetik, a djeci opća anestezija. Krv koja se nakupila u pregradi se iscijedi da bi se spriječila infekcija i gubitak hrskavice. Nakon što se nos namjesti u svoj normalni položaj, iznutra ga se učvrsti omotom gaze, a izvana udlagom. Prijelome pregrade je teško namjestiti pa ih se često kirurški obrađuje.