Nealergijski rinitis

Nealergijski rinitis je upala sluznice nosa znakovita po curenju iz nosa i stvaranju sekreta što obično uzrokuje neka bakterija.

Nos je najčešće inficirani dio gornjih dišnih putova. Rinitis može biti akutan (kratkotrajan) ili kroničan (dugotrajan).

Akutni rinitis je uobičajeni znak prehlade. Mogu ga uzrokovati različiti virusi i bakterije. Ako ga uzrokuju bakterije, liječnik ih prepoznaje i propisuje odgovarajući antibiotik. Ako rinitis uzrokuje virus, antibiotici nisu učinkoviti. U svakom slučaju simptome se može ublažiti uzimanjem fenilefrina u obliku nosnog spreja ili pseudoefedrinom na usta. Ti lijekovi, do kojih se može doći u slobodnoj prodaji, uzrokuju stezanje krvnih žila nosne sluznice. Nosne sprejeve se smije rabiti samo 3 ili 4 dana.

Kronični rinitis obično uzrokuju pušenje, onečišćenje zraka ili alergije. Može biti posljedica infekcija kao što su sifilis, tuberkuloza, rinosklerom, rinosporidioza, lepra, leishmanijaza, blastomikoza i histoplazmoza. Te infekcije razaraju meko tkivo, hrskavicu i kost. Simptomi kroničnog rinitisa uključuju začepljene nosne prolaze i curenje iz nosa. Kada rinitis uzrokuje infekcija, tipični su iscjeci gnoja i česta krvarenja iz nosa. Liječnik nastoji biopsijom utvrditi koji je mikroorganizam uzrokovao infekciju (uklanjanje malog komadića tkiva za mikroskopski pregled) ili uzimanjem uzorka nosnog iscjetka za kulturu (uzgajanje mikroorganizama u laboratoriju). Liječenje ovisi o prepoznatom mikroorganizmu.

Atrofični rinitis je kronični rinitis u kojem se sluznica stanjuje (atrofira) i stvrdnjuje uzrokujući proširenje nosnih prolaza—glavna razlika između atrofičnog i drugih oblika kroničnog rinitisa. Uzrok je nepoznat, premda se vjerojatno radi o nekoj bakterijskoj infekciji. Unutar nosa se stvaraju kraste i prodoran vonj. Stanice koje se normalno nalaze u nosnoj sluznici—stanice koje luče sluz i imaju izboje (trepetljike ili cilije) poput vlasi da izbace prljave čestice—nadomještaju stanice slične onima koje se normalno nalaze u koži. Osoba izgubi osjet njuha (anozmija) i može imati ponavljana teška krvarenja iz nosa. Liječenje ima za cilj smanjivanje stvaranja krasta i uklanjanje vonja. Antibiotici, kao što je bacitracin koji se sprejom unosi u nos, ubija bakterije; estrogeni i vitamini A i D uneseni u nos sprejem ili uzeti na usta mogu pomoći potičući lučenje sluzi. Začepljenje ili suženje nosnih prolaza kirurškim zahvatom ili podloškom od ovčje vune smanjuje stvaranje krasta, jer snizuje zračni protok što osušuje stanjenu sluznicu.

Stvaranje polipa u nosu

Polipi se obično stvaraju u području na kojem se sinusi otvaraju u nosnu šupljinu pa mogu zapriječiti iscjeđivanje iz sinusa. U začepljenim se sinusima može nakupljati tekućina uzrokujući njihovu infekciju.

MSD medicinski priručnik za pacijente

Vazomotorni rinitis je kronični rinitis označen nabreknutim krvnim žilama nosne sluznice, kihanjem i curenjem iz nosa. Uzrok mu je nepoznat, ali se čini da nije alergija. Stanje dolazi i prolazi, ali ga pogoršava suhi zrak. Nabreknuta sluznica se mijenja od svjetlocrvene do purpurne. Kraste se ne stvaraju niti ima gnojnog iscjetka. Cilj liječenja je olakšavanje simptoma, ali nije uvijek učinkovito. Može dobro djelovati povećana vlažnost iz sustava centralnog grijanja s ovlaživanjem zraka ili napravom za stvaranje vlage kod kuće ili na poslu.

Smještaj sinusa

Sinusi su šupljine u kostima oko nosa. Dva su frontalna (čeona) sinusa smještena tik iznad obrva; dva su maksilarna sinusa u kostima lica; i dvije skupine etmoidnih sinusa na svakoj strani nosne šupljine.

Dva sfenoidna sinusa (nisu prikazani) smještena su iza etmoidnih sinusa.

MSD medicinski priručnik za pacijente