Poremećaji venskog i limfnog sustava

Vene vraćaju krv prema srcu iz svih organa ljudskoga tijela. Glavni poremećaji koji se mogu dogoditi u venama su upala, ugrušci i poremećaji koji dovode do proširenih i varikoznih vena. Limfni sustav sastoji se od žilica tankih stijenki koje u vene dovode (dreniraju) tekućinu, bjelančevine, minerale, hranjive tvari i druge tvari iz svih organa tijela. Limfni sustav dovodi limfnu tekućinu do limfnih čvorova koji štite tijelo od širenja infekcije ili raka, a konačno se limfna tekućina u vratu ulijeva u venski sustav. Glavni problemi koji se mogu javiti u limfnom sustavu događaju se kad limfne žile nisu sposobne obraditi svu količinu tekućine koja se u njima nađe, ili kad su limfne žile zatvorene radi upale ili tumora.

U nogama postoje dvije velike skupine vena: površinske vene, koje se nalaze u masnom tkivu ispod kože, i duboke vene, koje se nalaze u mišićima. Površinske i duboke vene povezane su međusobno kratkim venama. Krvni tlak u svim venama je normalno nizak, a upravo taj niski tlak u venama nogu može predstavljati problem. Krv treba teći iz vena nogu prema gore i stići u srce dok osoba stoji uspravno. Duboke vene igraju glavnu ulogu u tjeranju krvi prema gore. Kako se one nalaze između snažnih mišića potkoljenica, pri svakom koraku mišići vrše snažan pritisak na duboke vene. Slično kako pod pritiskom izlazi zubna pasta iz tube, tako i pritisak na duboke vene u nogama tjera krv prema naprijed. Te vene donose 90% ili više krvi iz nogu u srce.

Da bi krv stalno išla prema naprijed, a ne prema nazad, u dubokim venama postoje jednosmjerni ventili (valvule koje propuštaju krv samo u jednom smjeru). Svaka se valvula sastoji od dva zaliska s vrhovima koji se spajaju. Krv gura i otvara zaliske slično kao kod dvostrukih vrata, ali krv koja bi se vraćala u suprotnom smjeru zbog gravitacije potiskuje i zatvara zaliske.

Površinske vene imaju istu vrstu zalistaka, ali te vene nisu stisnute, jer nisu okružene mišićima. Radi toga krv iz površinskih vena istječe mnogo sporije nego iz dubokih. Velika količina krvi koja protječe kroz površinske vene upravljena je prema dubokim venama preko mnogih malih vena koje spajaju ta dva sustava.