Bolesti perifernih arterija

U okluzivne bolesti arterija ubrajaju se bolest koronarnih arterija, koja može dovesti do srčanog udara, i bolesti perifernih arterija, koje mogu zahvatiti trbušnu (abdominalnu) aortu i njezine velike ogranke, kao i arterije nogu. Druge bolesti perifernih arterija su Buergerova bolest, Raynaudova bolest i akrocijanoza.

Najviše bolesnika s perifernom arterijskom bolesti boluje od ateroskleroze, bolesti u kojoj dolazi do nakupljanja masnoća ispod unutarnje ovojnice arterijske stijenke (endotel) što ima za posljedicu postupno sužavanje arterije. Ipak, djelomičnu ili potpunu arterijsku okluziju mogu prouzročiti i drugi čimbenici, na primjer krvni ugrušak. Kad se arterija suzi, dio tijela koji opskrbljuje ne prima dovoljno krvi. Posljedično smanjenje dopreme kisika (ishemija) može se dogoditi iznenada (akutna ishemija) ili postupno (kronična ishemija).

Kako bi spriječio razvoj periferne arterijske bolesti pacijent treba otkloniti ili smanjiti brojne čimbenike rizika za aterosklerozu, kao što su pušenje, debljina, visoki krvni tlak i povišena razina kolesterola u krvi. Šećerna bolest (dijabetes) je također značajan uzročnik periferne arterijske bolesti, a adekvatno liječenje dijabetesa može usporiti razvoj arterijske bolesti. Kad se jednom arterijska bolest pojavi, liječenje je upravljeno na komplikacije bolesti, kao što su grčevi u nogama kod hodanja (intermitentne klaudikacije), angina pektoris, nenormalni srčani ritam (aritmija), zatajenje srca, srčani udar (infarkt miokarda), moždani udar i zatajenje bubrega.