Uveitis

Uveitis je upala bilo gdje u žilnoj ovojnici oka.

Može doći do upale dijela ili čitave žilne ovojnice oka. Upala koja je ograničena na dio žilne ovojnice oka može se odnositi na njen dio prema imenu―npr. iritis (upala šarenice) ili korioiditis (upala žilnice). Uveitis ima mnogo mogućih uzroka―neki koji su ograničeni na samo oko i drugi koji zahvaćaju čitavo tijelo. Oko 40% ljudi s uveitisom ima bolest koja zahvaća i organe bilo gdje u tijelu. Bez obzira na uzrok, uveitis može brzo oštetiti oko i proizvesti dugotrajne komplikacije kao što su glaukom, katarakte i odljepljenje mrežnice.

Pogled na žilnu ovojnicu oka

MSD medicinski priručnik za pacijente

Simptomi i dijagnoza

Prvi simptomi uveitisa mogu biti jedva zamjetljivi. Vid može postati nejasan ili osoba može vidjeti crne lebdeće mrlje. U iritisu su posebno česti jaka bol, crvenilo bjeloočnice (sklere) i osjetljivost na svjetlo. Liječnik može vidjeti na rubu šarenice istaknute krvne žile, jedva primjetljive promjene rožnice i zamućenje tekućine koja ispunjava oko (staklasta tekućina). Liječnik postavlja dijagnozu na temelju simptoma i nalaza fizikalnog pregleda.

Liječenje

Liječenje mora započeti rano da bi se spriječilo trajno oštećenje i gotovo uvijek uključuje uporabu kortikosteroida i lijekova koji proširuju zjenice (midrijatici). Za liječenje posebnih uzroka mogu se uporabiti drugi lijekovi; npr. lijekovi protiv infekcija mogu se dati kako bi se uklonile bakterije ili paraziti.

TABLICA 224-1

Česti uzroci uveitisa

Ankilozantni spondilitis

Reiterov sindrom

Juvenilni reumatoidni artritis

Pars planitis

Toksoplazmoza

Infekcija citomegalovirusom

Akutna nekroza mrežnice

Toksokarijaza

Histoplazmoza

Tuberkuloza

Sifilis

Behçetov sindrom

Simpatička oftalmija

VogtKoyanagiHaradin sindrom

Sarkoidoza

Sarkom ili limfom