Narkolepsija

Rijedak poremećaj spavanja, narkolepsiju, označuju napadaji spavanja koji se ponavljaju i koji su nezatomljivi za vrijeme normalnih sati budnosti kao i katalepsija, paraliza pri spavanju i halucinacije.

Uzrok narkolepsije nije poznat, ali se bolest pojavljuje u obiteljima što upućuje na genetsku sklonost. Premda narkolepsija nema ozbiljne medicinske posljedice, ona može plašiti i može dovesti do opasnosti od nezgoda.

Simptomi

Simptomi obično počinju u zdravih mladića i djevojaka ili u mladih osoba i traju čitavog života. Osobu s narkolepsijom svladavaju nagli napadaji nezatomljivog spavanja koji se mogu pojaviti u bilo koje vrijeme. Padu u san se može oduprijeti samo privremeno, ali kad osoba jednom zaspe, može je se relativno lako probuditi. U jednom danu osoba može imati mnogo napadaja ili samo nekoliko, svaki obično traje jedan sat ili manje. Napadaji se najčešće događaju u monotonim situacijama kao što su dosadni sastanci ili duga razdoblja vožnje po autocesti. Osoba se nakon što se probudi može osjećati svježom, ali može nekoliko minuta kasnije ponovno zaspati.

Osoba s narkolepsijom može u času postati paralizirana bez gubitka svijesti (stanje koje se zove katapleksija) kao odgovor na iznenadnu emocionalnu reakciju kao što su srdžba, strah, veselje, smijeh ili iznenađenje. Osoba može postati mlitava, može joj ispadati nešto što drži ili može pasti na zemlju. Osoba može povremeno imati i epizode paralize pri spavanju; u času kada zaspe ili neposredno nakon buđenja, osoba dobije osjećaj želje da se pomakne, ali to ne može učiniti. To može biti zastrašujuće iskustvo. Žive halucinacije za vrijeme kojih osoba vidi i čuje stvari kojih nema, mogu se pojaviti na početku spavanja ili rjeđe pri buđenju. Halucinacije su slične onima normalnog sanjanja, ali su jače. Samo oko 10% ljudi s narkolepsijom ima sve te simptome; većina ima samo neke.

TABLICA 64-3

Znanost postaje svjesna poremećaja spavanja

Laboratoriji centara za spavanje procjenjuju, postavljaju dijagnozu i liječe ljude koji pate od svih vrsta poremećaja spavanja. Navedeni simptomi mogu potaknuti liječnika da uputi pacijenta u laboratorij za ispitivanje spavanja:

• Insomnija (nemogućnost spavanja)

• Ovisnost o sredstvima za spavanje

• Hipersomnija (pretjerana pospanost)

• Jako hrkanje i gušenje

• Noćne more

• Nenormalno spavanje prema svjedočenju promatrača

Početna procjena u laboratoriju za ispitivanje spavanja može uključiti sljedeće:

• Anamnezu o spavanju, često uključujući dnevnik spavanja

• Opću anamnezu

• Fizikalni pregled

• Pretrage krvi

• Laboratorijsko ispitivanje spavanja

Dva primjera laboratorijskih ispitivanja spavanja su noćna polisomnografija i ispitivanje mnogostruke latencije spavanja. U noćnoj polisomnografiji osoba provede noć u laboratoriju za ispitivanje spavanja s priključenim elektrodama da se odrede stadiji sna i drugi fiziološki parametri. Pretraga procjenjuje apneju (zastoj disanja) pri spavanju ili poremećaje pokreta za vrijeme sna. Pri ispitivanju mnogostruke latencije spavanja, osoba provodi dan u laboratoriju za ispitivanje spavanja, kratko spavajući u razmacima. Tim se ispitivanjem procjenjuje dnevna pospanost, naročito pri narkolepsiji.

Dijagnoza

Mada se dijagnoza obično temelji na simptomima, slični simptomi ne moraju značiti da osoba ima narkolepsiju. Katapleksija, paraliza pri spavanju i halucinacije su sve često prisutne u male djece, a ponekad se pojavljuju u inače zdravih odraslih osoba. Ako liječnik nije siguran u dijagnozu, može poslati osobu u laboratorij za proučavanje spavanja. Elektroencefalogram (EEG), zapis o električnoj aktivnosti mozga, može pokazati da se kad osoba zaspe vide oblici REM spavanja, što je tipično za narkolepsiju. Nisu opažene promjene u građi mozga, a krvne su pretrage normalne.

Liječenje

Pomoć u olakšanju narkolepsije mogu biti poticajni lijekovi kao što su efedrin, amfetamin, dekstroamfetamin i metilfenidat. Dozu treba prilagoditi sprječavanju nuspojava kao što su izražena nervoza, prevelika aktivnost ili gubitak težine, pa bolesnike kad započnu liječenje liječnik pomno nadzire. Katapleksiju obično ublažuje imipramin, lijek protiv depresije.