Poremećaji perifernih živaca

Periferni živčani sustav uključuje sve živce izvan središnjeg živčanog sustava (mozak i leđna moždina). Moždani živci, koji povezuju glavu i lice neposredno s mozgom, živci koji povezuju oči i nos s mozgom i svi živci koji povezuju leđnu moždinu s ostatkom tijela dio su perifernog živčanog sustava.

Mozak je u vezi s većinom tijela preko 31 para leđnih živaca koji izlaze iz leđne moždine. Svaki par leđnih živaca uključuje živac na prednjoj strani leđne moždine koji nosi podatke iz mozga u mišiće i jedan živac na stražnjoj strani koji nosi osjetne podatke u mozak. Leđni živci su povezani jedan s drugim preko pleksusa u vratu, ramenu i zdjelici, tada se opet dijele da opskrbe udaljenije dijelove tijela.

Periferni živci su zapravo svežnjevi živčanih vlakana. Neki su vrlo mali (promjera manjeg od 0,04 cm), a neki sasvim veliki (promjera većeg od 0,6 cm). Veća vlakna prenose poruke koje aktiviraju mišiće (motorička živčana vlakna) i osjete dodira i položaja (osjetna živčana vlakna). Manja osjetna živčana vlakna prenose osjete boli i temperature (autonomni živčani sustav). Schwannove stanice omataju svako živčano vlakno i stvaraju mnogostruke slojeve masnog izolacijskog tkiva koje se zove mijelinska ovojnica.

Poremećaj funkcije perifernih živaca može nastati zbog oštećenja samog živčanog vlakna, tijela živčane stanice, Schwannove stanice ili mijelinske ovojnice. Kada je oštećena mijelinska ovojnica i mijelin propadne (demijelinizacija), živci ne mogu normalno prenositi impulse. Međutim, mijelinska se ovojnica može često brzo oporaviti dovodeći do potpunog oporavka živčane funkcije. Za razliku od mijelinske ovojnice, živčana stanica koja je oštećena, popravlja se sama i ponovno raste vrlo polako, ako uopće raste. Katkada ponovni rast ide u krivom smjeru što vodi do nenormalnih živčanih povezanosti. Na primjer, živac može biti povezan s krivim mišićem, što dovede do trzajnog ili nezgrapnog pokreta ili osjetni živac može rasti nenormalno, što uzrokuje da osoba krivo shvati odakle dolazi dodir ili bol.

Mišično-živčani krug

Živci su povezani i međusobno izmjenjuju signale preko sinapsi. Pokretanje mišića uključuju dva kompleksna živčana puta: osjetni živčani put prema mozgu i motorički živčani put prema mišiću. Istaknuto je 12 temeljnih koraka.

1. Osjetni receptori u koži otkrivaju osjete i prenose signal u mozak.

2. Signal putuje duž osjetnog vlakna u kralješničnu moždinu.

3. Sinapsa u kralješničnoj moždini povezuje osjetni živac sa živcem kralješnične moždine.

4. Živac prelazi na drugu stranu kralješnične moždine.

5. Signal se šalje uz kralješničnu moždinu.

6. Sinapsa u talamusu povezuje kralješničnu moždinu sa živčanim vlaknima koja nose signal u osjetnu koru.

7. Osjetna kora prihvaća signal i potiče motoričku koru da stvori signal pokretanja.

8. Živac koji nosi signal prelazi preko baze mozga.

9. Signal se šalje niz kralješničnu moždinu.

10. Sinapsa povezuje kralješničnu moždinu s motoričkim živcem.

11. Signal putuje niu čitavu duljinu motoričkog živca.

12. Signal dospijeva do završne motoričke pločice gdje potiče mišićni pokret.

MSD medicinski priručnik za pacijente