Neuralgija trigeminusa

Poznata i kao bolni tik, neuralgija trigeminusa uključuje poremećaj funkcije živca trigeminusa (V moždanog živca) koji nosi osjet iz lica u mozak.

Poremećaj funkcije živca trigeminusa dovodi do napadaja teških, prodirućih boli koje traju sekundama odnosno minutama. Neuralgija trigeminusa može zahvatiti odrasle u bilo kojoj dobi, ali je poremećaj češći u starijih. Uzrok je nepoznat.

Simptomi

Bol se može pojaviti spontano, ali je često izaziva dodir određene točke (točka poticanja) ili neka aktivnost kao što je pranje zubi ili žvakanje. Ponavljani napadi usko odijeljenih bljeskova neizdržive boli poput munje može se osjetiti na bilo kojem dijelu donjeg dijela lica. Najčešće se bol osjeća na obrazu koji prileži nosu ili u području čeljusti. Budući da se ponavlja i do 100 puta dnevno bol može osobu potpuno onesposobiti.

Dijagnoza

Premda ne postoji specifična pretraga za otkrivanje neuralgije trigeminusa, njena znakovita bol olakšava liječniku postavljanje dijagnoze. Liječnici uzimaju u obzir i druge moguće uzroke boli lica kao što su bolesti čeljusti, zubi ili sinusa ili pritisak živca trigeminusa tumorom ili aneurizmom.

Liječenje

Budući da su navale boli kratke i da se ponavljaju, uobičajena sredstva protiv boli obično nisu od pomoći, ali mogu koristiti drugi lijekovi, naročito neki protiv epileptičnih napadaja tj. antiepileptici (koji “smiruju” živčane membrane). Obično se najprije pokuša karbamazepinom, ali ako karbamazepin ne djeluje ili stvara teške nuspojave, može se propisati fenitoin. U nekim slučajevima pomažu i baklofen i nekoliko lijekova protiv depresije. Česta su spontana popravljanja, ali navale bolesti se često vraćaju u širokim razdobljima.

Neuralgija trigeminusa ponekad nastaje kada neka arterija koja nije na svom mjestu pritišće živac na granici s mozgom. U takvim slučajevima operacijom se može odijeliti arteriju od živca i olakšati bol barem tijekom nekoliko godina. Ljudima s boli koju se ne može olakšati lijekovima i koji ne bi bili dobri kandidati za operaciju, može se napraviti pretraga pri kojoj se u živac injicira alkohol da mu privremeno prekine funkciju. Ako to olakša bol, živac se može prerezati ili trajno uništiti injiciranjem nekog lijeka. Takvi postupci često uzrokuju nelagodu u licu i treba ih smatrati posljednjim izlazom.