Mioklonus

Koreja se sastoji od ponavljajućih, kratkih, trzajnih, širokih, nalik plesu, nekontroliranih pokreta koji počinju u jednom dijelu tijela i miču se naglo, nepredvidivo i često trajno na drugi dio tijela.

Atetoza je neprestana struja polaganih, valovitih, svijajućih pokreta, općenito ruku i nogu. Koreja i atetoza se mogu pojaviti zajedno (koreoatetoza).

Uzroci

Koreja i atetoza nisu bolesti; one su više simptomi koji mogu nastati iz nekoliko vrlo različitih bolesti. Ljudi s korejom i atetozom imaju nenormalnosti bazalnih ganglija mozga. Uloga bazalnih ganglija je ublažiti grube pokrete koji započinju na zapovjedi iz mozga. U većini oblika koreje prekomjerna količina neurotransmitera dopamina u bazalnim ganglijima razbija njegovu funkciju finog usklađivanja. Koreju mogu pogoršati lijekovi i bolesti koji mijenjaju razine dopamina ili sposobnost mozga da prepozna dopamin.

Bolest koja najčešće dovede do koreje i atetoze je Huntingtonova bolest, ali ona je vrlo rijetka, zahvaćajući manje od 1 na 10.000 ljudi. Sydenhamova bolest (zove se i ples Sv. Vida ili Sydenhamova koreja) je komplikacija infekcije u dječjoj dobi uzrokovane nekim streptokokima; može trajati nekoliko mjeseci. Koreja se katkada razvija u odraslih iz nejasnog razloga i zahvaća naročito mišiće oko ustiju. Može zahvatiti i žene u prvih tri mjeseca trudnoće, ali ubrzo nakon porođaja nestaje bez liječenja.

Liječenje

Koreja koja se razvija kao nuspojava lijeka može se popraviti kada se lijek prestane uzimati, ali ne iščezava uvijek. Lijekovi koji zaustavljaju djelovanje dopamina, kao što su lijekovi protiv psihoza, mogu pomoći u svladavanju nenormalnih pokreta.