Prekid opskrbe krvlju

Kao i sva živa tkiva, kralješnična moždina zahtijeva stalnu opskrbu krvlju bogatu kisikom. Neodgovarajući krvni dotok kralješničnoj moždini je rijedak, jer je opskrba krvlju tako bogata. Međutim, tumor, hernija diska ili drugi rjeđi uzrok može pritisnuti arterije i vene i prekinuti krvnu opskrbu. U rijetkim slučajevima krvna opskrba je prekinuta zbog ateroskleroze ili krvnog ugruška. Gornje torakalno (prsno) područje je najranjivije na prekid krvne opskrbe.

Simptomi

Prekid krvne opskrbe prednjeg dijela kralješnične moždine obično uzrokuje naglu bol u leđima. Tu bol prate slabost i nemogućnost osjeta vrućine, hladnoće ili boli u područjima ispod razine na kojoj je došlo do prekida krvnog optoka. Simptomi su najizraženiji za vrijeme prvih nekoliko dana, a tijekom vremena može doći do barem djelomičnog oporavka. Ako krvni optok nije prekinut u stražnjem dijelu kralješnične moždine, osjeti koji se prenose tim dijelom―uključujući dodir, sposobnost osjeta vibracije i sposobnost osjeta gdje su stopala i noge, a da ih se ne gleda (osjet položaja)―mogu ostati neoštećenima.

Dijagnoza i liječenje

Da bi mogao razlikovati između mogućih uzroka liječnik propisuje magnetsku rezonanciju (MRI) ili mijelogram. Uz mijelogram ili ako je MRI normalna, liječnik može napraviti lumbalnu punkciju da ispita tlak spinalne tekućine ili da ispita postoji li infekcija i bilo koja nenormalnost u razinama bjelančevina i drugih tvari. Krvna se opskrba ne može uspostaviti osim ako se kirurški ne uklone neka tvorba ili hernija diska koja pritišće krvne žile. Ako se krvna opskrba uspostavi brzo, vjerojatan je djelomičan oporavak. Potpuni oporavak je rijedak.