Ciste kralješnične moždine i mozga

Fistula je vreća ispunjena tekućinom (cista) unutar mozga (siringobulbija) ili kralješnične moždine (siringomijelija).

Ciste kralješnične moždine i mozga su rijetke. U oko polovici slučajeva ciste postoje pri rođenju, ali se iz slabo razumljivih razloga povećavaju u godinama razvitka ili mladim odraslim godinama. Često djeca koja pri rođenju imaju ciste, imaju i druge mane. Kasnije u životu uobičajeni uzroci cista su ozljeda ili tumori.

Simptomi

Ciste koje rastu u kralješničnoj moždini pritišću na nju iznutra. Premda su najčešće u vratu, mogu se pojaviti bilo gdje uzduž kralješnične moždine i često rastu zahvaćajući dugi odsječak moždine. Obično su najviše zahvaćeni živci koji otkrivaju bol i promjene temperature. U ljudi s tim tipom oštećenja živca česte su porezotine i opekline, jer njihovi prsti mogu ne osjećati bol ili vrućinu. Kako se ciste dalje proširuju, mogu uzrokovati grčeve i slabost, počinjući u nogama. Konačno, mogu početi nestajati mišići koji se služe tim živcima.

Dijagnoza i liječenje

Liječnik može posumnjati na cistu kralješnične moždine kada malo dijete ili dijete u dobi od 13. do 19. godine dobije gore opisane simptome. Cistu (ili tumor, ako postoji) može prikazati magnetska rezonancija (MRI). Ako MRI nije raspoloživa, liječnik može dijagnozu postaviti mijelogramom nakon kojeg se napravi kompjutorizirana tomografija (CT).

Kako bi spriječio daljnje pogoršanje neurokirurg može drenirati ciste kralješnične moždine, ali kirurški zahvat uvijek ne popravlja problem. Čak ako je kirurški zahvat i uspješan, teško oštećenje živčanog sustava može biti nepopravljivo.