Cervikalna spondiloza

Cervikalna spondiloza je bolest koja zahvaća odrasle ljude u srednjoj i starijoj dobi, kojima propadaju diskovi i kralješci u vratu.

Simptomi

Cervikalna spondiloza sužuje kralješnicu u vratu―put kroz koji prolazi kralješnična moždina―i pritišće kralješničnu moždinu i korijene kralješničnih živaca, uzrokujući poremećaj funkcije. Simptomi mogu biti posljedica bilo pritiska kralješnične moždine bilo oštećenja živčanog korijena. Ako je kralješnična moždina pritisnuta, obično je prvi znak promjena u hodu. Pokreti nogu mogu postati trzajni (spastički) i hod postaje nesiguran. Vrat može biti bolan, naročito kad su zahvaćeni živčani korijeni. Slabost i gubitak mišića jedne ili obje ruke može se razviti bilo prije ili nakon znakova pritiska na kralješničnu moždinu.

Dijagnoza i liječenje

Kada liječnik sumnja na cervikalnu spondilozu, magnetska rezonancija (MRI) pokazuje gdje se kralješnični kanal sužuje, stupanj pritiska i raspodjelu živčanih korijena koji mogu biti zahvaćeni.

Cervikalnom spondilozom oštećena funkcija kralješnične moždine može se poboljšati ili ustaliti bez liječenja ili se može pogoršati. Da bi se postiglo olakšanje u početku liječnik može savjetovati liječenje mekanim ovratnikom, izvlačenjem vrata, protuupalnim lijekovima, blagim analgeticima i lijekovima koji opuštaju mišiće. Međutim, kad poremećaj napreduje ili kad MRI pokazuje jaki pritisak, općenito je potreban kirurški zahvat da bi se zaustavilo napredovanje simptoma. U pravilu kirurški zahvat ne popravlja promjene koje su već nastale, jer su neki živci u kralješničnoj moždini trajno oštećeni.