Poremećaji kralješnične moždine

Kralješnična (leđna) moždina, glavni komunikacijski put između mozga i ostatka tijela je mekana struktura živaca nalik na cijev koja se proteže od baze lubanje prema dolje. Moždinu zaštićuju kosti kralješnice (kralješci). Živci ulaze i izlaze iz kralješnične moždine po njenoj cijeloj duljini prolazeći kroz male otvore između svakog kralješka.

Kralješnična moždina je visoko organizirana; živci su skupljeni u snopove, a ne u nasumce napravljene skupine pa srodne vrste idu zajedno. Strana kralješnične moždine koja je okrenuta prema prednjem dijelu tijela sadrži motorne živce koji prenose podatke mišićima i potiču pokretanje. Strana kralješnične moždine koja je okrenuta prema natrag i postranično sadrži osjetne živce koji prenose podatke u mozak o osjetima, kao što su dodir, položaj, bol, vrućina ili hladnoća.

Kralješnična moždina može biti oštećena na mnogo načina stvarajući različite slike simptoma; te slike omogućuju liječniku da odredi smještaj (razinu) oštećenja kralješnične moždine. Kralješnična moždina može biti presječena u nekoj nesreći, pritisnuta, uništena infekcijom, oštećena kad joj je prekinuta krvna opskrba ili zahvaćena bolestima (kao što su ciste kralješnične moždine, vratna spondiloza ili multipla skleroza), što mijenja njenu živčanu funkciju.