Elektromiografija

Elektromiografija je tehnika pri kojoj se male igle smještaju u mišić da se zabilježi mišićna električna aktivnost. Aktivnost se prikazuje na osciloskopu i čuje preko zvučnika. Normalni mišić u mirovanju ne stvara mišićnu aktivnost. Međutim, čak i lagano mišićno stezanje proizvodi neku električnu aktivnost, koja se povećava kako stezanje postaje jače. Električna aktivnost je nenormalna pri bolestima mišića, perifernog živca i spinalnog motornog neurona.

Brzina kojom motorički živac provodi impulse može se mjeriti proučavanjem živčane provodljivosti. Motorički živac se potiče malim električnim nabojem da se otkači impuls. Impuls putuje uzduž živca te na kraju dosegne mišić i uzrokuje njegovo stezanje. Mjerenjem vremena potrebnog da impuls dosegne mišić liječnik može izračunati brzinu impulsa.

Slična mjerenja može se napraviti i za osjetne živce. Ako je mišićnu slabost uzrokovala bolest mišića, brzina provodljivosti živca ostaje normalnom. Ako je mišićna slabost posljedica neurološke bolesti, živčana provodljivost je obično smanjena.

Slabost koju pokazuju ljudi s miastenijom gravis uzrokuje grješka u točki u kojoj živčani impuls prelazi preko sinapse u mišić. Ponavljani impulsi odaslani duž živca u mišić dovode do povećanog otpora neurotransmitorima na sinapsi što s vremenom ima za posljedicu napredujuće slabljenje odgovora.