Druge primarno demijelinizirajuće bolesti

Akutni diseminirani encefalomijelitis (postinfekcijski encefalomijelitis) je rijedak oblik upale koji dovodi do demijelinizacije koja općenito nastaje nakon virusne infekcije ili cijepljenja. Misli se da je to krivo usmjerena imunološka reakcija koja potiče virus. Čini se da je GuillainBarréov sindrom sličan poremećaj perifernih živaca.

TABLICA 68-2

Bolesti koje uzrokuju simptome slične onima multiple skleroze

• Virusne ili bakterijske infekcije mozga (borelioza, AIDS, sifilis)

• Strukturne nenormalnosti baze lubanje i kralješnice (teški artritis vrata, prolabirani kralješnični disk)

• Tumori ili ciste mozga i kralješnične moždine (siringomijelija)

• Degeneracija kralješnice i malog mozga i nasljedne ataksije (poremećaji u kojima je mišićna aktivnost nepravilna ili mišići nisu usklađeni)

• Mali moždani udari (naročito u ljudi sa šećernom bolešću ili povišenim krvnim tlakom, koji su skloni takvim udarima)

• Amiotrofična lateralna skleroza (Lou Gehrigova bolest)

• Upala krvnih žila u mozgu ili kralješničnoj moždini (lupus, arteritis)

Adrenoleukodistrofija i adrenomijeloneuropatija su rijetki nasljedni metabolički poremećaji. Adrenoleukodistrofija zahvaća mlade dječake, obično u dobi od 7 godina, premda oblik koji se razvija polaganije može u mladih odraslih osoba započeti u njihovim 20tim godinama. Adrenomijeloneuropatija zahvaća dječake u odrastanju. Pri tim bolestima proširena je demijelinizacija praćena nenormalnom funkcijom nadbubrežne žlijezde. Konačno se pogoršava duševno stanje i dijete postane spastično i slijepo. Način liječenja nije poznat. Dodaci hrani s glicerol trioleatom i glicerol trierukatom (poznat kao Lorenzovo ulje) poboljšavaju sastav masnih kiselina u krvi, ali nije dokazano da poboljšavaju tok bolesti. Transplantacija koštane srži je u stadiju istraživanja.

Leberova nasljedna optička atrofija uzrokuje demijelinizaciju koja dovodi do djelomične sljepoće. Bolest je češća u muškaraca i obično se prvi simptomi javljaju pri kraju drugog desetljeća ili na samom početku trećeg. Ta se bolest nasljeđuje od majke i čini se da se prenosi mitohondrijima, tvornicama energije u stanicama.

Infekcija limfotropnim virusom ljudskih Tlimfocita (HTLV) može uzrokovati demijelinizaciju kralješnične moždine (mijelopatija povezana s HTLV). Ta je bolest najčešća u nekim tropskim zemljama i područjima Japana. Bolest se pogoršava tijekom nekoliko godina dovodeći do postupne krutosti i slabosti nogu kao i oslabljene funkcije mokraćnog mjehura i crijeva.