Kronični meningitis

Kronični meningitis je infekcija mozga koja dovodi do upale meninga i traje mjesec dana ili dulje.

Kronični meningitis obično zahvaća ljude čiji je imunološki sustav oštećen zbog AIDSa, raka, drugih teških bolesti, lijekovima protiv raka (citostatici) ili dugotrajnom uporabom prednizona.

Uzroci

Neki infekcijski organizmi mogu napasti mozak i dugo vremena postupno rasti uzrokujući simptome i oštećenje. Najčešći su gljivica Cryptococcus, citomegalovirus, virus koji uzrokuje AIDS i bakterije koje uzrokuju tuberkulozu, sifilis i boreliozu.

Neke nezarazne bolesti, kao što je sarkoidoza, i neke vrste raka mogu nadraživati meninge dovodeći do kroničnog meningitisa. Od tih nezaraznih uzroka, najčešći su napad meninga limfomom i leukemijama. Neki lijekovi koji se rabe protiv raka, lijekovi protiv odbacivanja presadaka i čak takvi nesteroidni protuupalni lijekovi kao što je ibuprofen mogu također dovesti do upale meninga.

Simptomi

Simptomi kroničnog meningitisa slični su onima bakterijskog meningitisa, ali se bolest razvija sporije, u pravilu prije tjednima nego danima. Povišena temperatura je često niža nego pri bakterijskom meningitisu. Česti su glavobolja, zbunjenost i čak bol u leđima i nenormalnosti živaca (kao što je slabost, trnci, neosjetljivost i paraliza lica).

Dijagnoza

Na dijagnozu kroničnog meningitisa se sumnja na temelju simptoma. Međutim, kronični meningitis može se zamijeniti bakterijskim meningitisom, koji je djelomičnim davanjem antibiotika bio promijenjen, ali ne uklonjen i s tumorima mozga ili apscesima. Da budu sigurni u dijagnozu liječnici obično traže kompjutoriziranu tomografiju (CT) i magnetsku rezonanciju (MRI) glave nakon čega lumbalnu punkciju i pregled cerebrospinalne tekućine. Broj bijelih krvnih stanica je viši nego normalno, ali obično niži nego pri bakterijskom meningitisu i sadrži različite bijele krvne stanice (prije limfocita nego neutrofila). Pod mikroskopom se mogu vidjeti zarazni organizmi. Cerebrospinalnu tekućinu se uvijek kultivira kako bi se prepoznali specifični organizmi. Mogu se zahtijevati dodatne pretrage da se ispita na tuberkulozu ili sifilis i na neke gljivice i viruse.

Liječenje

Kronični meningitis zbog nekih nezaraznih uzroka―na primjer, sarkoidoze―obično se liječi prednisonom. Liječenje kroničnog zaraznog meningitisa ovisi o uzroku.

Kronični meningitis izazvan gljivicom obično se liječi intravenskom primjenom lijekova protiv gljivica. Najčešće rabljeni su amfotericin B, flucitosin i flukonazol. Kada je infekciju posebno teško liječiti, amfotericin se katkada daje neposredno u cerebrospinalnu tekućinu bilo ponavljanim lumbalnim punkcijama ili preko Ommaya rezervoara―naprave koja se implantira ispod kože na glavi i kroz malu cijev unosi lijek u moždane komore. Za liječenje kriptokoknog meningitisa amfotericin B se obično kombinira s flucitozinom.

Herpesni meningitis koji se ponavlja može se liječiti aciklovirom, a citomegalovirusni meningitis se može liječiti ganciklovirom. Većina virusnih meningitisa prolazi sama od sebe i ne zahtijeva specifično liječenje.