Apsces mozga

Apsces mozga je nakupina gnoja na jednom mjestu u mozgu.

Apscesi mozga nisu česti. Mogu nastati širenjem infekcije iz nekog drugog mjesta glave (kao što su zub, nos ili uho), iz rane na glavi koja prodire u mozak ili zbog infekcije na nekom drugom mjestu koja se prenosi krvlju.

Simptomi

Apsces mozga može uzrokovati mnogo različitih simptoma ovisno o njegovom smještaju. Simptomi uključuju glavobolje, mučninu, povraćanje, pospanost, napadaje, promjene osobnosti i druge znakove loše funkcije mozga. Ti se simptomi mogu razvijati danima ili tjednima. Osoba može najprije dobiti povišenu temperaturu i zimicu, ali ti simptomi mogu nestati, kako se mozak brani od infekcije.

Dijagnoza

Općenito je najbolja pretraga u slučaju sumnje na apsces mozga kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI). Premda CT ili MRI obično ukazuju na apsces, nakupina gnoja može na slici izgledati poput tumora mozga ili moždanog udara. Da bi liječnik isključio tumor ili moždani udar i utvrdio koji je organizam uzrokovao apsces, mogu biti potrebne dodatne pretrage. Može biti potrebna biopsija apscesa (uzme se uzorak za pregledavanje ispod mikroskopa i za kulturu).

Liječenje

Apsces mozga može izazvati smrt ukoliko se ne liječi antibioticima. Najčešće se upotrebljavaju penicilin, metronidazol, nafcilin i cefalosporini, npr. ceftizoksim. Općenito se antibiotike nastavlja davati tijekom 4 do 6 tjedana, a CT i MRI se ponavljaju svakih 2 tjedna. Ako antibiotici infekciju ne izliječe, kirurg će morati apsces isprazniti.

Katkada moždani apsces uzrokuje povišenje tlaka i oteknuće u mozgu. Stanje je vrlo ozbiljno i može trajno oštetiti mozak pa zato liječnici u slučaju apscesa mozga postupaju energično. Mogu davati kortikosteroide i lijekove poput manitola da smanje oteknuće (edem) mozga i snize intrakranijski tlak.