Glavobolje

Glavobolje su među najčešćim medicinskim problemima. Neki ljudi imaju glavobolje često, dok ih drugi jedva ikad imaju. I kronične glavobolje i one koje se ponavljaju mogu biti bolne i nelagodne, ali rijetko kada su odraz ozbiljnog medicinskog stanja. Međutim, promjena kliničke slike ili prirode glavobolja―na primjer, od rijetkih do čestih, od blagih do teških―može upućivati na teški problem i tražiti hitnu medicinsku pozornost.

Većina glavobolja su glavobolje zbog mišićne napetosti, migrene ili glavobolje bez jasnog uzroka. Mnoge su glavobolje u vezi s problemima očiju, nosa, vrata, zubiju ili ušiju. Većinu kroničnih glavobolja koje se pripisuju naprezanju očiju su zapravo glavobolje zbog napetosti; nova, jaka bol u ili oko očiju može biti znak visokog tlaka tekućine u oku (glaukom) i medicinsko je hitno stanje. Savjetovanje s oftalmologom može dovesti do prepoznavanja uzroka i dobivanja liječenja za tu vrstu boli. Visoki krvni tlak može prouzročiti osjećaj kucanja u glavi, ali visoki krvni tlak rijetko uzrokuje kronične glavobolje.

Liječnik obično može utvrditi uzrok glavobolje iz bolesnikove anamneze i fizikalnog pregleda. Međutim, ponekad mogu zatrebati pretrage krvi da se otkrije uzročna bolest. Lumbalna punkcija pri čemu se iz kralješnice uzme mala količina tekućine (likvora) i ispituje pod mikroskopom radi se kad liječnik posumnja da glavobolju uzrokuje infekcija (npr. meningitis). Bakterijska ili gljivična infekcija koja dovodi do upale meninga (ovojnica koja okružuje mozak i kralješničnu moždinu) je rijedak uzrok specifične, obično akutne i nepopustljive glavobolje. Takvu infekciju označuje i povišena temperatura i drugi znakovi teške bolesti. Ako liječnik sumnja na krvarenje u meninge, može se napraviti i lumbalna punkcija.

Samo su rijetko kronične glavobolje uzrokovane tumorima mozga, ozljedama mozga ili nestašicom kisika u mozgu. Ako liječnik sumnja na tumor, moždani udar ili drugi problem s mozgom, može se zatražiti kompjutoriziranu tomografiju (CT) ili magnetsku rezonanciju (MRI) da bi se dobilo slike mozga.