Kralješnična moždina

Leđna (kralješnična) moždina―dugačka, lomljiva struktura koja počinje na kraju moždanog debla i nastavlja se prema dolje gotovo do kraja kralješnice―nosi i dolazeće i odlazeće poruke između mozga i ostalog dijela tijela. Upravo kako je mozak zaštićen kostima lubanje, leđna moždina je zaštićena kostima leđa (kralješcima) koji čine kičmeni stup.

Mozak je u vezi s većinom tijela preko živaca koji idu uz i niz leđnu moždinu. Svaki kralješak stvara otvor između sebe i kralješka iznad i ispod. Kroz taj otvor, razgranjuje se par leđnih živaca i nosi poruke iz leđne moždine udaljenijim dijelovima tijela. Živci na prednjoj strani leđne moždine, zvani motorni živci, nose podatke iz mozga u mišiće; oni na stražnjem dijelu leđne moždine, zvani osjetni ili senzorički živci, nose osjetne podatke iz udaljenih dijelova tijela u mozak. Ta mreža živaca čini periferni živčani sustav. Periferni živci su zapravo snopići pojedinačnih živčanih vlakana. Neki su vrlo mali (promjera manjeg od 0,04 cm) a drugi sasvim veliki (promjera većeg od 0,6 cm).

Tipična građa živčane stanice

MSD medicinski priručnik za pacijente

Periferni živčani sustav uključuje i živce koji povezuju moždano deblo i unutarnje tjelesne organe. Ti živci, zvani autonomni živčani sustav, ravnaju unutarnjim procesima tijela koji ne trebaju svjesnu spoznaju, na primjer, brzina srčanih otkucaja, brzina disanja, količina izlučene želučane kiseline i brzina kojom hrana prolazi kroz probavni sustav.