Transfuzija krvi

Transfuzija krvi je prenošenje krvi ili krvnih sastojaka od jedne osobe (davatelja) na drugu (primatelja).

Transfuzije se daju kako bi se povisila sposobnost krvi da prenosi kisik, ponovno uspostavio tjelesni krvni volumen, poboljšala imunost i ispravili problemi sa zgrušavanjem krvi.

Ovisno o razlogu za transfuziju, liječnik može naručiti punu (cijelu) krv ili krvni sastojak―kao što su crvene krvne stanice, krvne pločice, faktori zgrušavanja krvi, svježa smrznuta plazma (tekući dio krvi) ili bijele krvne stanice. Kada je god moguće, transfuzija se sastoji samo od krvnog sastojka koji zadovoljava bolesnikovu specifičnu potrebu, a ne od pune krvi. Davanje specifičnog sastojka je i sigurnije i štedljivije.

U Sjedinjenim Državama svake se godine daje oko 15 milijuna transfuzija. Zahvaljujući boljim postupcima za nadziranje krvi, danas su transfuzije sigurnije nego ikad. Međutim, one još uvijek mogu za primatelja nositi rizike, npr. alergijske reakcije ili infekcije. Premda je vjerojatnost dobivanja AIDSa ili hepatitisa preko transfuzija neznatna, liječnici su svjesni tih rizika i odlučuju se za transfuziju samo kada se čini da nema druge mogućnosti.