Nekancerogeni tumori kosti

Osteokondromi (osteokartilaginozne ili koštanohrskavične egzostoze) su najčešći tip benignih tumora kosti, obično se javljaju u osoba starih između 10 i 20 godine života. Ovi tumori rastu na površini kosti oblikujući tvrde izbočine. Osoba može imati jedan ili više tumora. Sklonost višestrukim tumorima se može javljati obiteljski. U oko 10% osoba koje su imale više od jednog ostekondroma može se u nekom razdoblju života razviti maligni tumor kosti zvan kondrosarkom; međutim, u osoba koje su imale samo jedan osteokondrom najvjerojatnije se neće razviti maligni tumor.

Benigni kondromi se obično javljaju u osoba starih između 10. i 30. godine života, u središnjem dijelu kosti. Ovi se tumori najčešće otkriju rendgenskim snimanjem koje se radi zbog nekog drugog razloga. Neki kondromi uzrokuju bol. Ako kondrom ne uzrokuje bol, nije ga potrebno odstraniti ili liječiti. Rendgenskim snimanjem se može pratiti njegova veličina. Ako se tumor ne može sa sigurnošću dijagnosticirati samo rendgenskim snimanjem ili uzrokuje bol, potrebna je biopsija kako bi se utvrdilo je li tumor kancerogen ili nekancerogen.

Kondroblastomi su rijetki tumori koji rastu na krajevima kosti. Javljaju se u osoba starih između 10 i 20 godina. Ovi tumori mogu uzrokovati bol, što dovodi do njihovog dijagnosticiranja. Liječenje se sastoji u kirurškom odstranjenju tvorbe; ponekad se tumori pojave opet (recidiv).

Kondromiksoidni fibromi su vrlo rijetki tumori, a javljaju se u osoba starijih od 30 godina. Bol je najčešći simptom. Ovi tumori imaju osobit izgled na rendgenskoj slici. Liječenje se sastoji u kirurškom odstranjenju.

Osteoidni osteomi su vrlo mali tumori koji se često javljaju u kostima ruku i nogu, ali se mogu pojaviti u svakoj kosti. Ovi tumori često uzrokuju bol koja se pogoršava tijekom noći i koja se povlači nakon uzimanja male doze acetilsalicilne kiseline (aspirina). Ponekad mišići koji okružuju zahvaćenu kost propadaju (atrofija); ovo stanje se može popraviti nakon odstranjenja tumora. Scintigrafija je pretraga u kojoj se radioaktivni nuklidi koriste za određivanje točne lokalizacije tumora. Ponekad je teško odrediti gdje se tumor točno nalazi, pa se koriste dodatne pretrage kao što je CT ili specijalne radiološke pretrage. Kirurško odstranjenje tumora je jedini načina da se bol trajno ukloni. Neki ljudi radije stalno uzimaju acetilsalicilnu kiselinu (aspirin) nego da se podvrgnu operaciji.

Gigantocelularni tumori pojavljuju se najčešće u dobi od 20 do 30 godina života. Tumor se najčešće javlja na krajevima kostiju, a može se proširiti i na okolna tkiva. Obično uzrokuju bol. Liječenje ovisi o veličini tumora. Tumor se može kirurški odstraniti, a nastali prostor ispuniti ili koštanim presadkom ili umjetnim koštanim cementom kako bi se očuvala struktura kosti. Ponekad, vrlo veliki tumori zahtijevaju odstranjenje zahvaćenog dijela kosti. Oko 10% ovih tumora javlja se ponovno nakon operacije. Rijetko kad ovi tumori mogu postati maligni.