Charcotov zglob

Charchotov zglob (neuropatija zgloba) nastaje uslijed oštećenja živaca koji provode osjet boli iz dotičnog zgloba zbog čega bolesnik nije u stanju osjetiti bolni podražaj iz toga zgloba. Osoba ne zamjećuje male ozljede i prijelome dok neprestano gomilanje ozljeda ne uništi zglob.

Brojne ozljede, bolesti i stanja kao što je šećerna bolest, bolesti kralješnične moždine i sifilis mogu oštetiti osjetne živce zglobova. Posljedica toga je da bolesnik ne može osjetiti bol u zahvaćenom zglobu.

Simptomi i dijagnoza

Može proći mnogo godina prije nego se nakupi dovoljno ozljeda koje uzrokuju simptome i gubitak funkcije. Međutim, nakon pojave simptoma bolest može napredovati tako brzo da se zglob uništi tijekom nekoliko mjeseci.

U ranom se stadiju Charcotov zglob često zamjeni s osteoartritisom. Ukočenost zglobova i nakupljanje zglobne tekućine je često. Bol u zglobu ili ne postoji ili je mala u odnosu na zglobno oštećenje. Međutim, kako bolest brzo napreduje, bol u zglobu postaje vrlo jaka. U tom je slučaju zglob otečen zbog nakupljanja tekućine i nastajanja novog koštanog tkiva. Zglob je obično deformiran zbog ponavljanih fraktura s oštećenjima ligamenata, pa dolazi do iščašenja. Koštani fragmenti mogu plutati u zglobu uzrokujući grub i prodoran zvuk pri izvođenju pokreta.

Premda je najčešće zahvaćeno koljeno, bolest se može javiti u svakom zglobu. U dijabetičara je često zahvaćeno stopalo.

Broj zahvaćenih zglobova―najčešće je pogođen samo jedan, a obično ne više od dva ili tri―ovisi o mjestu oštećenja živca.

Na bolest se posumnja u osoba koje imaju neku neurološku bolest i bezbolno oštećenje zgloba. Simptomi sa strane zglobova javljaju se obično nekoliko godina nakon oštećenja živca. Rendgenski snimak pokazuje oštećenje zgloba koje često uključuje nakupine kalcija i nenormalni koštani rast.

Prevencija i liječenje

Ponekad se nastanak Charcotova zgloba može spriječiti. Liječenje neurološke bolesti može zaustaviti ili usporiti razaranje zgloba. Prepoznavanje i liječenje bezbolnih fraktura, te učvršćivanje nestabilnih zglobova može spriječiti ili smanjiti ozljedu zgloba. Kuk i koljeno se mogu kirurški zamijeniti ako neurološka bolest ne napreduje, ali često je vijek trajanja umjetnih zglobova kratak.