Sindromi fibromialgije

Sindromi fibromialgije (sindromi miofascijalne boli, fibromiozitis) su skupina poremećaja koji se odlikuju pojavom boli i ukočenosti u mekim tkivima, uključujući mišiće, tetive (koje povezuju mišiće i kosti) i ligamente (koji međusobno povezuju kosti).

Bol i ukočenost (fibromialgija) mogu se javiti u cijelom tijelu ili mogu biti ograničeni na određenom području, kao što je to kod sindroma miofascijalne boli. Fibromialgija u cijelom tijelu je češća u žena nego u muškaraca. U muškaraca se češće javlja miofascijalna bol ili fibromialgija određenog područja, npr. u ramenom zglobu, kao posljedica profesionalnog ili rekreacijskog mišićnog naprezanja. Fibromialgija nije po život opasan poremećaj, ali dugotrajni simptomi mogu biti vrlo neugodni.

Uzroci

Premda je uzrok nepoznat, fibromialgiju mogu izazvati tjelesni ili mentalni stres, nedovoljno spavanje, ozljeda, izlaganje hladnoći ili vlagi, određene infekcije, a ponekad reumatoidni artritis ili slične bolesti.

Opći oblik, sindrom primarne fibromialgije, obično se javlja u prethodno zdravih mladih žena koje mogu biti depresivne, tjeskobne ili pod stresom, a često imaju i isprekidan i neokrepljujući san. (Neokrepljujući san ne osvježava, a osoba ostaje umorna ili čak umornija nego prije spavanja). Taj se sindrom može javiti bilo kad u životu, uključujući i razdoblje adolescencije, a češći je u djevojaka. U odraslih se često javlja, premda nije povezan s osteoartritisom kralješnice.

Simptomi

Ukočenosti i bol obično se postupno razvijaju. U sindromu primarne fibromialgije bol je obično vodeći simptom; u fibromialgiji ograničenoj na određena područja, bol može biti više iznenadna i oštra. U oba slučaja, umor, napetost i napor pojačavaju bol. Određena područja mogu biti osjetljiva na pritisak. Moguća je pojava napetosti i grčenja mišića. Premda mogu biti zahvaćena meka tkiva ili mišići bilo gdje u tijelu, najčešće se bol javlja u vratu, ramenima, prsnom košu, donjem dijelu leđa i u natkoljenicama. Kod sindroma primarne fibromialgije bol se javlja bilo gdje u tijelu i udružena je s općim simptomima, kao što su neokrepljujući san, tjeskoba, depresija, umor i sindrom podraženog (iritabilnog) crijeva.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza fibromialgije temelji se na mjestu i uzorku boli. Liječnik određuje uzrokuje li pritisak bol u jednoj točki (osjetljiva točka) ili se bol širi (prenosi) u druga područja (okidačka točka).

Liječnički tretman bez primjene lijekova je obično najučinkovitiji. U nekim blagim slučajevima smanjenje stresa može umanjiti simptome. Obično su od pomoći vježbe rastezanja i snage, poboljšavanje spavanja, nježna masaža i utopljavanje.

Aspirin ili drugi nestereoidni protuupalni lijekovi općenito nisu od velike koristi. Ponekad se može dati lokalni anestetik sam ili s kortikosteroidom izravno u osjetljivo područje. Liječnik može propisati niske doze antidepresiva pred spavanje čime se poboljšava san i ublažuju simptomi.