Žutica

Žutica je žuto obojenje kože i bjeloočnica (sklera) prouzročeno nenormalno visokom razinom žučnog pigmenta, bilirubina, u krvnoj struji.

Stare ili oštećene crvene krvne stanice (eritrocite) iz cirkulacije uglavnom uklanja slezena. Prilikom tog postupka, hemoglobin, dio crvenih krvnih stanica koji prenosi kisik, razgradi se u bilirubin. Bilirubin se prenosi u jetru i izlučuje u crijevo kao sastavni dio žuči. Ako je izlučivanje bilirubina zapriječeno, višak bilirubina prelazi u krvotok, što ima za posljedicu nastajanje žutice.

Visoke razine bilirubina u krvi mogu biti posljedica upale ili drugih nenormalnosti jetrenih stanica što sprječava izlučivanje bilirubina u žuč. Kao druga mogućnost, žučni vodovi izvan jetre mogu biti začepljeni žučnim kamencem ili tumorom. Rjeđe visoka razina bilirubina može nastati uslijed razaranja velikog broja crvenih krvnih stanica, kao što se katkada događa u novorođenčadi sa žuticom.

Kod Gilbertova sindroma razina bilirubina je lagano povišena, ali obično ne toliko da bi uzrokovala žuticu. To se katkada nasljedno stanje obično otkriva prilikom rutinskih pretraga pretraživanja (probira ili skrininga) jetrene funkcije; stanje nema drugih simptoma niti uzrokuje probleme.

Simptomi

Kod žutice su koža i bjeloočnice žuti. Mokraća je često tamna zbog izlučivanja bilirubina preko bubrega. Pojavljuju se drugi simptomi ovisno o uzroku žutice. Na primjer, upala jetre (hepatitis) može uzrokovati gubitak apetita, mučninu i povraćanje te povišenu temperaturu. Zaustavljanje žuči može uzrokovati simptome kolestaze.

Dijagnoza i liječenje

Da bi odredio uzrok žutice liječnik rabi laboratorijske testove i slikovne pretrage. Ako je problem bolest same jetre, na primjer, virusni hepatitis, žutica će obično nestati kako se stanje jetre popravi. Ako je problem u začepljenju žučnog voda, tada se obično što je brže moguće učini operacija ili endoskopija (postupak uporabe savitljive cijevi za promatranje s kirurškim priključcima) da se začepljeni žučni put ponovno otvori.