Kolestaza

Kolestaza je smanjenje ili zastoj protoka žuči.

Tok žuči može biti oslabljen na bilo kojoj točki između jetrenih stanica i dvanaesnika (gornji dio tankog crijeva). Čak i kada žuč ne teče, jetra nastavlja prerađivati bilirubin, koji bježi u krvnu struju. Tada se bilirubin odlaže u koži i dođe u mokraću, uzrokujući žuticu.

TABLICA 116-1

Glavni klinički simptomi bolesti jetre

Žutica (ikterus)

Povećana jetra (hepatomegalija)

Tekućina u trbuhu (ascites)

Smetenost zbog encefalopatije

Želučanocrijevno krvarenje zbog variksa

Portalna hipertenzija

Koža

• Proširene krvne žile nalik na pauka

• Crveni dlanovi

• Rumeni izgled

• Svrbež

Krv

• Smanjeni broj crvenih krvnih stanica (anemija)

• Smanjeni broj bijelih krvnih stanica (leukopenija)

• Smanjeni broj krvnih pločica (trombocitopenija)

• Sklonost krvarenju (koagulopatija)

Hormoni

• Visoka razina inzulina, ali slabi odgovor na njega

• Prestanak menstruacije i smanjena plodnost (u žena)

• Impotencija i ženskasti izgled (u muškaraca)

Srce i krvne žile

• Ubrzanje srčane frekvencije i količine izbačene krvi

• Sniženi krvni tlak (hipotenzija)

Opći simptomi

• Umor

• Slabost

• Gubitak težine

• Slabi apetit

• Mučnina

• Povišena temperatura

U svrhu postavljanja dijagnoze i liječenja uzroci kolestaze dijele se u dvije skupine: na one koji potječu iz same jetre i one kojima je uzrok izvan jetre. Uzroci unutar jetre uključuju hepatitis, alkoholnu bolest jetre, primarnu bilijarnu cirozu, učinke lijekova i učinke hormonskih promjena u trudnoći (stanje koje se zove trudnička kolestaza). Uzroci izvan jetre su kamenac u žučnom vodu, suženje (striktura) žučnog voda, rak žučnog voda, rak gušterače i upala gušterače.

Simptomi

Žutica i tamna mokraća potječu od velike količine bilirubina u koži odnosno mokraći. Stolica je katkada blijeda zbog manjka bilirubina u crijevu. Stolica može sadržavati i previše masti (stanje koje se zove steatoreja), jer u crijevu nema žuči da pomogne probaviti mast iz hrane. Manjak žuči u crijevu znači također da se kalcij i vitamin D ne apsorbiraju na odgovarajući način. Ako kolestaza potraje, nedostatak tih hranjivih tvari može uzrokovati gubitak kosti, što može dovesti do boli i lomova. Slabo se apsorbiraju i tvari koje su potrebne za zgrušavanje krvi, što stvara sklonost za lako krvarenje.

Zadržavanje produkata žuči u cirkulaciji može uzrokovati svrbež (s posljedičnim češanjem i oštećenjem kože). Zbog kolestaze produžena žutica stvara prljavu boju kože i masne žute naslage u koži. Uzročni čimbenik kolestaze određuje hoće li osoba imati druge simptome, kao što su trbušna bol, gubitak apetita, povraćanje ili povišena temperatura.

Dijagnoza

Kako bi utvrdio je li uzrok unutar jetre, liječnik ispituje o simptomima hepatitisa, obilnom uzimanju alkohola ili o nedugo uzetim lijekovima koji mogu dovesti do kolestaze. Male, pauku nalik krvne žile vidljive u koži, povećana slezena i slobodna tekućina u trbušnoj šupljini (ascites) znakovi su oboljenja stanica jetre. Ako je uzrok izvan jetre, osoba može imati zimicu, bol iz žučnog sustava ili gušterače, te povećani žučni mjehur (koji liječnik može napipati ili otkriti slikovnim pretragama).

Za ljude s kolestazom je tipično da im je razina enzima zvanog alkalna fosfataza u krvi vrlo visoka. Krvna pretraga koja mjeri razinu bilirubina ukazuje na težinu kolestaze, ali ne na njen uzrok. Ako su rezultati krvnih pretraga nenormalni, gotovo se uvijek radi ultrazvuk, kompjutorizirana tomografija (CT) ili oboje. To liječniku pomaže u razlikovanju između bolesti jetre i zatvaranja žučnih vodova. Ako se čini da je uzrok unutar jetre, može se napraviti biopsija jetre (uzimanje uzorka tkiva za mikroskopsku pretragu). Biopsija obično utvrđuje dijagnozu. Ako se čini da je uzrok blokada žučnih vodova, često se radi endoskopski postupak (uz uporabu savitljive cijevi za promatranje) da se razjasni priroda blokade.

Liječenje

Blokada izvan jetre može se obično liječiti kirurški ili terapijskom endoskopijom (postupak koji uključuje uporabu savitljive cijevi s kirurškim priključcima). Blokadu unutar jetre može se liječiti na različite načine ovisno o uzroku. Ako je sumnjivi uzrok neki lijek, osoba ga mora prestati uzimati. Ako je za blokadu odgovoran hepatitis, tada kolestaza i žutica obično nestanu kada prestane hepatitis.

Za liječenje svrbeža može se uzeti na usta kolestiramin. Taj se lijek veže s nekim žučnim proizvodima u crijevu, pa se oni ne mogu ponovno resorbirati i uzrokovati nadražaj kože. Sve dok jetra nije teško oštećena uzimanje vitamina K može poboljšati zgrušavanje krvi. Ako kolestaza potraje, često se uzimaju dodatno kalcij i vitamin D, ali oni nisu jako učinkoviti u sprječavanju bolesti kosti. Ako se previše masti izlučilo u stolici, osobi se mogu dodatno dati trigliceridi.