Jetrena encefalopatija

Jetrena encefalopatija (zvana i portalnosistemska encefalopatija, hepatična encefalopatija ili hepatična koma) je poremećaj pri kojem se pogoršava funkcija mozga jer se u krvi nagomilavaju otrovne tvari, koje bi normalno jetra uklonila.

Tvari apsorbirane u krvotok iz crijeva prolaze kroz jetru, gdje se otrovi uklanjaju. Kod jetrene encefalopatije otrovi nisu uklonjeni, jer je oštećena funkcija jetre. Osim toga, budući da se stvaraju spojevi između portalnog sustava i općeg krvnog optoka (kao rezultat bolesti jetre), neki otrovi mogu u potpunosti zaobići jetru. Isti učinak može imati kirurška zaobilaznica koji se ugrađuje da se popravi portalna hipertenzija (portosistemski šant). Bez obzira na uzrok, ishod je isti: otrovi mogu doći u mozak i oštetiti njegovu funkciju. Koje su tvari otrovne za mozak nije potpuno poznato; međutim, čini se da neku ulogu imaju visoke razine produkata razgradnje bjelančevina, kao što je amonijak.

U osobe s dugotrajnom bolesti jetre otponac za encefalopatiju je obično neki događaj, npr. akutna infekcija ili nova zabava na kojoj se ispijaju veće količine alkohola, što povećava već postojeće oštećenje jetre. Otponac može biti uzimanje mnogo hrane bogate bjelančevinama što povećava razinu proizvoda njihove razgradnje u krvi. Do nagomilavanja proizvoda razgradnje bjelančevina, koji mogu neposredno oštetiti mozak, može dovesti i krvarenje u probavnom sustavu kao što je ono iz variksa jednjaka. Neki lijekovi―naročito neki sedativi, analgetici i diuretici―također mogu biti otponac za nastajanje encefalopatije. Kada se taj uzročni čimbenik ukloni, encefalopatija može nestati.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi jetrene encefalopatije rezultat su smanjene moždane funkcije, naročito oštećene svijesti. U najranijim stadijima pojavljuju se blage promjene u logičkom mišljenju, osobnosti i ponašanju. Može doći do promjene bolesnikova raspoloženja i poremećaja prosuđivanja. S napredovanjem poremećaja, osoba obično postaje pospana i smetena, a pokreti i govor postaju tromi. Česta je zbunjenost. Osoba s encefalopatijom može biti uznemirena i uzbuđena, ali to nije često. Epileptični napadaji su također rijetka pojava. Konačno, osoba može izgubiti svijest i pasti u komu.

Simptomi oštećene moždane funkcije u osobe s oštećenjem jetre osiguravaju jaki ključ za postavljanje dijagnoze. Dah osobe može imati slatki miris. Kada osoba ispruži ruke, šake ne može držati nepomično, nego pokazuje grubo drhtanje.

U postavljanju rane dijagnoze jetrene encefalopatije može pomoći elektroencefalogram (EEG). On pokazuje nenormalne moždane valove čak i u blagim slučajevima. Pretrage krvi obično pokazuju nenormalno visoke razine amonijaka.

Liječenje

Liječnik traži i nastoji ukloniti uzrok kao što je infekcija ili lijek koji osoba uzima. Liječnik također nastoji iz crijeva ukloniti otrovne tvari. Iz prehrane se uklanjaju bjelančevine, a glavni izvor kalorija postaju ugljikohidrati uzimani na usta ili dani intravenski. Sintetički šećer (laktuloza), uzet na usta, ima tri blagotvorna učinka: uklanja kiselost crijeva s time što mijenja vrstu prisutnih bakterija, smanjuje apsorpciju amonijaka i djeluje kao laksativ. (Mogu se davati i klizme za čišćenje). Ponekad osoba umjesto laktuloze može uzeti antibiotik, neomicin. Neomicin smanjuje količinu crijevnih bakterija koje normalno pomažu probavljanje bjelančevina.

Jetrenu se encefalopatiju liječenjem često može oporaviti. Zapravo je moguć potpun oporavak, naročito ako je encefalopatija bila ubrzana nekim popravljivim uzrokom. Međutim, u osobe u teškoj komi, koja je nastala kao posljedica akutne upale jetre, stanje je unatoč intenzivnom liječenju u 80% slučajeva smrtno.