Ascites

Ascites je nakupljanje slobodne tekućine u trbušnoj šupljini.

Ascites se češće pojavljuje pri dugotrajnim (kroničnim) nego pri kratkotrajnim (akutnim) stanjima. Najčešće se pojavljuje kod ciroze, naročito ako je uzrokovana alkoholizmom. Ascites se može pojaviti i pri bolestima koje ne zahvaćaju jetru kao što su rak, zatajenje srca, zatajenje bubrega i tuberkuloza.

U osoba s bolešću jetre, tekućina izlazi iz površine jetre i crijeva. Odgovorna je kombinacija čimbenika uključujući portalnu hipertenziju, smanjenu sposobnost krvnih žila da zadrže tekućinu, zadržavanje tekućine u bubrezima i promjene različitih hormona i kemijskih tvari koje ravnaju tjelesnim tekućinama.

Simptomi i dijagnoza

Male količine tekućine u trbuhu obično ne prave simptome, ali velike količine uzrokuju rastezanje trbuha i nelagodu kao i zaduhu. Kada liječnik kucka (perkutira) po trbuhu, tekućina stvara mukli zvuk. Kada trbuh sadrži velike količine tekućine, trbuh je napet, a pupak (umbilikus) ravan ili čak izbočen. U nekih osoba s ascitesom pri prekomjernoj tekućini oteknu gležnjevi (edem).

Ako postojanje ili uzrok ascitesa nije jasan, može se uporabiti ultrazvuk. Kao druga mogućnost može se uzeti mali uzorak tekućine prodiranjem igle kroz trbušnu stijenku―postupak zvan dijagnostička paracenteza. U otkrivanju uzroka mogu pomoći laboratorijske pretrage tekućine.

Liječenje

Temeljno liječenje ascitesa je mirovanje u krevetu i dijeta bez soli, obično kombinirana s lijekovima zvanima diuretici, koji uzrokuju izlučivanje više tekućine mokraćom. Ako ascites uzrokuje poteškoće pri disanju ili uzimanju hrane, tekućinu se može ukloniti iglom―postupak zvan terapijska paracenteza. Ukoliko osoba ne uzima i diuretike, tekućina ima sklonost ponovnom nakupljanju u trbuhu. Često se iz krvi u trbušnu šupljinu gube velike količine albumina (najviše zastupljena bjelančevina u krvi), pa se albumin može dati intravenski.

Iz nejasnog se razloga ascitesna tekućina ponekad inficira, naročito u ljudi s alkoholnom cirozom. Ta se infekcija naziva spontani bakterijski peritonitis i liječi se antibioticima.