Rak mokraćnog mjehura

Procjenjuje se kako se svake godine u Sjedinjenim Državama otkrije 52.900 novih slučajeva raka mokraćnog mjehura. U muškaraca je oko tri puta češći nego u žena. Određene kemikalije se koncentriraju u mokraći i uzrokuju rak. Najizraženiji pojedinačni čimbenik rizika je pušenje, a drži se da je ono osnovni uzrok barem polovici svih novootkrivenih slučajeva. Kronični nadražaj koji nastaje kod shistosomijaze (parazitarne infekcije) ili kamenaca mokraćnog mjehura također čini ljude podložnijima raku mokraćnog mjehura, premda je nadražaj odgovoran za samo mali broj svih slučajeva.

Simptomi i dijagnoza

Na rak mokraćnog mjehura često se prvo posumnja kada uobičajena mikroskopska pretraga mokraće otkrije crvene krvne stanice. Međutim, mokraća može biti i očito krvava. Kasniji simptomi obuhvaćaju bol i pečenje tijekom mokrenja te naglu, neizdrživu potrebu za mokrenjem. Simptomi raka mjehura mogu biti jednaki onima kod infekcije mokraćnog mjehura (cistitisa), a oba se problema mogu i pojaviti istodobno. Na rak mjehura može se posumnjati i kada simptomi ne nestaju unatoč liječenju infekcije. Uobičajenom mikroskopskom pretragom mokraće ili drugim pretragama mokraće mogu se otkriti krv i gnojna tjelešca, a posebnim mikroskopskim pretragama (citologija) često se otkrivaju stanice raka.

Cistografija ili intravenska urografija―rendgensko slikanje nakon uštrcavanja kontrastnog sredstva u venu―mogu pokazati nepravilnosti u obrisima mjehura, ukazujući na mogućnost postojanja tumora. Ultrazvučnom pretragom, CTom ili MRom mogu se također otkriti nenormalnosti mjehura, obično slučajno, prilikom dijagnostičke obrade poduzete zbog drugih poteškoća. Ako se ijednom od ovih pretraga otkrije izraslina, liječnik pregledava unutrašnjost mjehura cistoskopom uvedenim kroz mokraćnu cijev, te odstranjuje uzorak svakog sumnjivog područja za mikroskopsku pretragu (biopsija). Ponekad se cijeli rak odstranjuje cistoskopom.

Liječenje i prognoza

Rak koji zahvaća samo sluznicu mjehura ili urasta samo u najpovršniji sloj mišića ispod površine, može se u potpunosti odstraniti pri cistoskopiji. Kod bolesnika se međutim, kasnije često razviju nove izrasline, ponekad na istome mjestu ili, češće, negdje drugdje u mjehuru. Stopa ponavljanog javljanja površnog raka, ograničenog na sluznicu mjehura, može se smanjiti ponavljanim uvođenjem lijekova protiv raka ili BCGiranjem (besežiranjem, cijepljenjem protiv tuberkuloze, op. prev, čime se potiče imunološki sustav tijela) u mjehur, tijekom cistoskopije, a nakon što se tumor odstrani. Ova uvođenja lijekova mogu poslužiti kao liječenje u osoba s tumorima koji se ne mogu odstraniti tijekom cistoskopije.

Rak koji urasta dublje u, ili kroz stijenku mjehura, ne može se u potpunosti odstraniti kroz cistoskop. On se obično liječi djelomičnim ili potpunim odstranjenjem mjehura (cistektomijom). Obično se odstranjuju i limfni čvorovi toga područja kako bi se utvrdilo je li se rak proširio. Radioterapija (zračenje) samo, ili u kombinaciji s kemoterapijom, ponekad dovodi do izlječenja raka.

Ako se mjehur mora u cijelosti odstraniti, treba se domisliti načinu izvođenja mokraće van. Obično se mokraća usmjerava na otvor (stomu) učinjen na koži trbuha kroz dio stvoren od tankog crijeva, a zvan ilealnom petljom. Mokraća se zatim sakuplja u vrećicu izvan tijela.

Neki zamjenski načini izvođenja mokraće sve su češći i odgovaraju pojedinim bolesnicima. Ti se načini mogu svrstati u dvije skupine: ortotropni novi mjehur i trajni izvod na kožu. Kod oba, izrađuje se rezervoar od crijeva. Kod ortotropnog novog mjehura, rezervoar je povezan s mokraćnom cijevi. Bolesnik nauči kako prazniti taj rezervoar opuštanjem mišića dna zdjelice i povećavajući tlak u trbuhu, tako da mokraća prolazi kroz mokraćnu cijev na način vrlo sličan prirodnom. Većina bolesnika ostaju suhima tijekom dana, no tijekom noći javlja se određeni stupanj inkontinencije. Kod trajnog izvoda na kožu, rezervoar je povezan s otvorom na koži trbuha: nije potrebna vanjska vrećica, ali mokraća ostaje u rezervoaru sve dok ga bolesnik ne isprazni uvođenjem katetera kroz stomu u rezervoar, koji se prazni u pravilnim vremenskim razmacima tijekom dana.

Rak koji je metastazirao treba liječiti kemoterapijom. Nekoliko je različitih kombinacija lijekova djelotvorno protiv ovog tipa raka, ali se samo mali broj bolesnika izliječi.