Upala mokraćne cijevi (uretritis)

Uretritis je upala uretre, mokraćne cijevi kojom mokraća izlazi iz mjehura izvan tijela.

Upalu mokraćne cijevi mogu izazvati bakterije, gljivice ili virusi. U žena, uzročnici obično putuju u mokraćnu cijev iz rodnice. U većini slučajeva, bakterije potječu iz donjeg dijela probavnog sustava i dospijevaju do rodnice iz čmara. Kod muškaraca je mogućnost razvoja upale mokraćne cijevi puno manja. Spolno prenosivi uzročnici―poput Neisseria gonorrhoeae, koja uzrokuje gonoreju (triper, kapavac, op. prev.) ―dospijevaju u rodnicu ili penis tijekom spolnog odnosa sa zaraženim partnerom te se šire u mokraćnu cijev. Kada se u muškaraca razvije upala mokraćne cijevi, vrlo je često uzrokovana gonorejom. Premda uzročnik u žena naseljava i mokraćnu cijev, vjerojatnost infekcije rodnice, vrata maternice, maternice, jajnika i jajovoda je veća. Klamidija i herpes simpleks virus također se mogu prenijeti spolnim putem i izazvati upalu mokraćne cijevi.

Simptomi

U muškaraca, upala mokraćne cijevi obično započinje iscjetkom iz njenog vanjskog otvora. Iscjedak sadrži gnoj, kada je uzrokovan gonokokima ili sluz kada su drugi uzročnici u pitanju. Drugi simptomi uretritisa su bol tijekom mokrenja i česta, jaka potreba za mokrenjem. Infekcija rodnice može izazvati bol tijekom mokrenja, budući da mokraća, koja je kisela teče preko upaljenih vanjskih spolnih organa.

TABLICA 127-2

Čimbenici koji doprinose bakterijskoj infekciji mokraćnog sustava

Infekcija koja nastaje uzlaznim putem

• Zapreka (primjerice, kamencima) bilo gdje unutar mokraćnog sustava

• Nenormalan rad mokraćnog mjehura koji sprječava potpuno pražnjenje, kao što se to zbiva kod neuroloških bolesti

• Propusnost zaliska između mokraćovoda i mokraćnog mjehura koja omogućuje mokraći i bakterijama povrat iz mjehura, uz mogućnost dopiranja do bubrega

• Uvođenje katetera ili nekog instrumenta od strane liječnika

Krvlju prenesene infekcije

• Infekcija unutar krvotoka (septikemija)

• Infekcija srčanih zalistaka (infektivni endokarditis)

Infekcija mokraćne cijevi gonorejom koja se ne liječi ili se ne liječi na odgovarajući način, može na kraju dovesti do suženja (strikture) mokraćne cijevi. Suženje povećava opasnost od razvoja upale u višim (gornjim) dijelovima mokraćne cijevi i ponekad dovodi do stvaranja apscesa (nakupina gnoja, op. prev.), oko mokraćne cijevi. Apscesi mogu dovesti do prstolikih izbočenja stijenke mokraćne cijevi (divertikula uretre) koja također mogu postati mjesto infekcije. Ukoliko apsces prodre kroz kožu, mokraća može izlaziti kroz novonastali otvor (uretralna fistula)

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza upale mokraćne cijevi obično je očita već po samim simptomima. Uzorak (bris mokraćne cijevi) iscjetka, ako on postoji, uzima se i šalje u laboratorij na analizu kako bi se moglo utvrditi uzročnika upale.

Liječenje ovisi o uzroku infekcije. Za liječenje bakterijske infekcije daju se antibiotici. Infekcija herpes simpleks virusom liječi se antivirusnim lijekom, poput aciklovira.