Ateroembolijska bolest bubrega

Ateroembolijska bolest bubrega je stanje kod kojega brojni komadići masnog (ateromatoznog) materijala (emboli) začepljuju male bubrežne arterije uzrokujući zatajenje bubrega.

Komadići masnog materijala nalijepljeni na stijenku žile, otrgnu se, putuju u male bubrežne arterije i sprječavaju opskrbu bubrega krvlju. Ovo se stanje može razviti samo od sebe ili kao komplikacija kirurškog zahvata ili postupaka koji zahvaćaju aortu, kao što je to angiografija, kod kojih se komadići masnog materijala koji oblaže aortu nenamjerno otrgnu. Ateroembolijska bolest bubrega zbiva se najčešće kod starijih ljudi; opasnost se povećava sa porastom životne dobi.

Simptomi

Ateroembolijska bolest obično se razvija polako uz postupni razvoj zatajenja bubrega koje ne uzrokuje nikakvih simptoma sve dok ne uznapreduje. Ako je začepljenje nastalo zbog zahvata na aorti, vrijeme tijekom kojeg se začepljenje događa je prilično očito i bubrezi obično zatajuju iznenada. U slučaju potpunog zatajenja bubrega pojavljuje se niz simptoma, a najprije se javljaju zamor i opći osjećaj nemoći (malaksalost). Simptomi nisu specifično uzrokovani ateroembolijskom bolešću bubrega, ali odražavaju poremećaje u mišićima, živcima, srcu, probavnom sustavu i koži do kojih dolazi zbog zatajenja bubrega. Embolusi obično nisu ograničeni na bubrežne arterije. Oni redovito začepljuju i krvne žile drugih organa, poput gušterače i crijeva; česti simptomi su bol u trbuhu, krvava stolica i proljev. Ako embolusi otputuju u udove, mogu se razviti simptomi poput crvenkastoljubičastog mrežastog obojenja kože, bolnih čvorova u mišićima pa čak i gangrene. Embolusi koji dospiju u oko mogu izazvati iznenadnu sljepoću.

Dijagnoza i liječenje

Zatajenje bubrega dijagnosticira se lako uz pomoć krvnih pretraga: Ateroembolijska bolest bubrega dijagnosticira se pomoću biopsije bubrega: uzimanje uzorka tkiva iglom u kojem se otkrivaju mikroskopski komadići masti kako začepljuju male arterije.

Uznapredovalo zatajenje bubrega liječi se jedino dijalizom i presađivanjem bubrega.