Biotin

Biotin služi kao koenzim u reakcijama karboksilacije, ključnima za metabolizam masti i ugljikohidrata. Dnevna potreba odrasle osobe iznosi 30 μg/dan.

TABLICA 4–1

MOGUĆA MEĐUDJELOVANJA VITAMINA I LIJEKOVA/TVARI

VITAMIN

LIJEK/TVAR

Folna
kiselina

Alkohol, 5–fluorouracil, metformin, metotreksat, fenobarbital, fenitoin, primidon, sulfasalazin, triamteren, trimetoprim.

Niacin

Acetilsalicilna kiselina (ASK)

Riboflavin

Fenotijazini

Tiamin

Antagonisti tiamina iz kave, čaj.
sirova riba i crveni kupus; alkohol

Vitamin A

Kolestiramin, mineralno ulje

Vitamin B6

Cikloserin, hidralazin, izonijazid, levodopa, penicilamin

Vitamin B12

Antacidi, metformin, dušikovoksid

Vitamin D

Kolestiramin, kortikosteroidi, mineralno ulje, fenitoin, primidon

Vitamin E

Varfarin

Vitamin K

Antibiotici

TABLICA 4–2

PREPORUČENI DNEVNI UNOS VITAMINA*

SKUPINA

DOB (god.)

FOLNA KISELINA (μg)

RIBOFLAVIN (mg)

TIAMIN (mg)

VITAMIN A (μg)

VITAMIN B6 (mg)

VITAMIN B12 (μg)

VITAMIN C (mg)

VITAMIN D (IU)†

VITAMIN E (mg)

VITAMIN K (μg)

Dojenčad

0–6 mj.

65

0,3

0,2

400

0,1

0,4

40

200

4

2.0

7–12 mj.

80

0,4

0,3

500

0,3

0,5

50

200

5

2.5

Djeca

1–3 god.

150

0,5

0,5

300

0,5

0,9

15

200

6

30

4–8

200

0,6

0,6

400

0,6

1,2

25

200

7

55

Muškarci

9–13

300

0,9

0,9

600

1,0

1,8

45

200

11

60

14–18

400

1,3

1,2

900

1,3

2,4

75

200

15

75

19–50

400

1,3

1,2

900

1,3

2,4

90

200

15

120

>51

400

1,3

1,2

900

1,7

2,4

90

400

15

120

Žene

9–13

300

0,9

0,9

600

1,0

1,8

45

200

11

60

14–18

400

1,0

1,0

700

1,2

2,4

65

200

15

75

19–50

400

1,1

1,1

700

1,3

2,4

75

200

15

90

>51

400

1,1

1,1

700

1,5

2,4

75

400‡

15

90

Trudnice (19–50 god.)

600

1,4

1,4

770

1,9

2,6

85

200

15

90

Dojilje (19–50 god.)

500

1,6

1,4

1200

2,0

2,8

120

200

19

90

Gornja granica (GG)

1000

NO

NO

3000

100

NO

2000

2000

1000

NO

* Ova tablica navodi preporučene dnevne unose (RDAS) običnim, a odgovarajuće unose (AI) masnim slovima. RDA su namijenjene za podmirivanje potreba 97 do 98% zdravih osoba. Kada su podaci za izračunavanje rda neke tvari nedovoljni, AI se procjenjuje što je moguće točnije. GG je najveća količina tvari koju može unijeti većina odraslih osoba bez opasnosti od nepoželjnih učinaka. Što se više pređe vrijednost GG, to je veća opasnost od nepoželjnih učinaka.

† 200 i.j. vitamina D = 5 μg.

‡ 600 i.j. vitamina D se preporuča za starije od 70 god.

NO = nemoguće odrediti jer nema dovoljno podataka; izvore unosa treba ograničiti samo na hranu.

Prilagođeno iz Dietary Reference Intakes, Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes, Food and Nutritional Board, Institute of Medicine, Washington, DC: National Academy Press.

Manjak i ovisnost: Antikonvulzivi mogu povećati metaboličku potrebu za biotinom, ali vjerojatno ne uzrokuju manjak. Izdvojeni manjak biotina se rijetko javlja, kad otopine za potpunu parenteralnu prehranu (TPN) nisu nadopunjene biotinom. Vrlo rijetko, manjak uzrokuje dugotrajno uzimanje sirovih bjelanjaka (koji sadrže avidin, antagonist biotina), izazivajući seboroični dermatitis i glositis; ovi simptomi brzo odgovaraju na svakodnevnu primjenu 150 do 300 μg biotina PO. Osobe koje uzimaju antikonvulzive mogu imati koristi od svakodnevne nadopune s DRI (30 μg).

Poremećeni metabolizam (ovisnost) nastaje zbog mutacija sintetaze holokarboksilaze (enzima potrebnog za povezivanje biotina za četiri karboksilaze nužne za metabolizam), ili biotinidaze (enzima potrebnog za odstranjenje biotina s iste četiri karboksilaze, za katabolizam). U djece s ovisnošću je opisano kašnjenje u tjelesnom i duševnom razvoju, osip na licu sličan onome kod kožne kandidijaze i nedostatka cinka (sa seboroičnim i ekcematoznim značajkama), konvulzije, alopecija, keratokonjunktivitis i poremećaji imunosti. Trenutno ne postoje pretrage kojima bi se utvrdilo razinu biotina. Djeca s manjkom biotinidaze odgovaraju dobro na biotin u dozi od 50 do 150 μg PO jednom/dan. Kod drugih prirođenih grješaka metabolizma koje odgovaraju na biotin, mogu biti potrebne doze od 200 mg PO ili 20 mg IV jednom/dan.

TABLICA 4–3

IZVORI, FUNKCIJE I UČINCI VITAMINA

VITAMIN

GLAVNI IZVORI

FUNKCIJE

UČINCI MANJAKA I TOKSIČNOSTI

Biotin

Jetra, bubreg, žumanjak, kvasac, cvjetača, orašasto voće, mahunarke

Karboksilacijske reakcije

Manjak:

Dermatitis, glositis, metabolička acidoza

Folat (folna kiselina)

Svježe zeleno lisnato povrće; voće; iznutrice (npr. jetra), obogaćene žitne pahuljice i kruh

Sazrijevanje eritrocita; sinteza purina, pirimidina i metionina; razvoj fetalnog živčanog sustava

Manjak:

Megaloblastična anemija, prirođeni defekti neuralne cijevi

Niacin (nikotinska kiselina, niacinamid)

Jetra, crveno meso, riba, perad, mlijeko, mahunarke, cjelovite ili obogaćene žitne pahuljice i kruh

Oksidacijsko–redukcijska reakcija, metabolizam ugljikohidrata, stanični metabolizam

Manjak:

Pellagra (dermatitis, glositis, disfunkcija probavnog sustava i SŽS–a)

Toksičnost: Crvenilo lica

Riboflavin (vitamin B2)

Mlijeko, sir, jetra, meso, jaja, obogaćene žitne pahuljice

Mnogi oblici metabolizma ugljikohidrata i bjelančevina, cjelovitost sluznica

Manjak:

Heiloza, angularni stomatitis, vaskularizacija rožnice

Tiamin (vitamin B1)

Cjelovite žitarice, meso (osobito svinjetina i jetra), obogaćene žitne pahuljice, orašasto voće, mahunarke, krumpir

Metabolizam ugljikohidrata, masti, aminokiselina, glukoze i alkohola; funkcija središnjih i perifernih živčanih stanica, funkcija miokarda

Manjak:

Beriberi (periferna neuropatija, zatajenje srca), Wernicke– Korsakoffljev sindrom

Vitamin A (retinol)

U gotovom obliku; ulja jetre morskih riba, jetra, žumanjci, maslac, vitaminom A obogaćeni mliječni proizvodi

Stvaranje rodopsina (fotoreceptorskog pigmenta mrežnice), cjelovitost epitela, stabilnost lizosoma, sinteza glikoproteina

Manjak:

Noćna sljepoća, perifolikularna hiperkeratoza, kseroftalmija, keratomalacija, povećani pobol i smrtnost u male djece

U provitaminskom karotenoidnom obliku: Tamno zeleno lisnato i povrće žute boje, mrkva, voće žute boje

Toksičnost:

Glavobolja, ljuštenje kože, hepatosplenomegalij a, zadebljanje kosti

Skupina vitamina B6 (piridoksin, piridoksal, piridoksamin)

Iznutrice (npr. jetra), cjelovite žitne pahuljice, riba, mahunarke

Mnogi oblici metabolizma dušika (npr. transaminacije, sinteza hema i porfirina, pretvorba triptofana u niacin); biositneza nukleinskih kiselina; metabolizam linolne kiseline, masti, ugljikohidrata i aminokiselina

Manjak:

Konvulzije, anemije, neuropatije, seboroični dermatitis

Toksičnost:

Periferna neuropatija

Vitamin B12 (kobalamini)

Meso (osobito govedina, svinjetina i iznutrice [npr. jetra]), riba, perad, jaja, obogaćene žitne pahuljice, mlijeko i mliječni proizvodi

Sazrijevanje eritrocita, funkcija živčanog sustava, sinteza DNK, sinteza metionina, prijenos metilnih skupina, sinteza i popravak mijelina

Manjak:

Megaloblastična anemija, neurološki poremećaji (konfuzija, parestezije, ataksija)

Vitamin C (askorbinska kiselina)

Agrumi, rajčica, krumpir, brokula, jagode, slatka paprika

Stvaranje kolagena, očuvanje kosti i krvnih žila; stvaranje karnitina, hormona i aminokiselina; cijeljenje rana

Manjak:

Skorbut (krvarenja, klimanje zuba, gingivitis, promjene na kostima)

Vitamin D (kolekalciferol, ergokalciferol)

Ultraljubičasto zračenje kože (glavni izvor); obogaćeno mlijeko (glavni prehrambeni izvor), ulja jetre morskih riba, maslac, žumanjci, jetra

Apsorpcija Ca i P; resorpcija, mineralizacija i sazrijevanje kosti; tubularna reapsorpcija Ca; kemijski glasnici u mnogim organima

Manjak:

Rahitis (ponekad s tetanijom), osteomalacija

Toksičnost:

Anoreksija, zatajenje bubrega, metastatske kalcifikacije

Skupina vitamina E (α–tokoferol, ostali tokoferoli)

Biljna ulja i ulja žitnih klica, orašasto voće

Intracelularni antioksidans, uništavač slobodnih radikala u biološkim membranama

Manjak:

Hemoliza eritrocita, neurološki poremećaji, kreatinurija

Toksičnost:

Sklonost krvarenju, povećana opasnost od prijevremene smrti

Skupina vitamina K (filokinon, menakinoni)

Zeleno lisnato povrće (osobito blitva, špinat i zelene salate); svinjetina; jetra; soja; biljna ulja; bakterije u probavnom sustavu nakon novorođenačkog razdoblja

Stvaranje protrombina, drugih čimbenika koagulacije i bjelančevina kosti

Manjak:

Krvarenje zbog manjka protrombina i drugih čimbenika, osteopenija