Manjak i toksičnost minerala

Ljudima je u gramskim količinama potrebno šest makrominerala. Četiri (Na, K, Ca i Mg) su kationi; dva (P i Cl) su prateći anioni. Dnevne potrebe se kreću od 0,3 do 2,0 g.

Devet minerala u tragovima (mikrominerala) su ljudima potrebni u vrlo malim količinama: krom, bakar, jod, željezo, fluor, mangan, molibden, selen i cink. (Za izvore, funkciju, učinke nedostataka i toksičnost, terapijske doze i prehrambene potrebe, vidi TBL. 5–1 i 5–2.) Svi minerali koji se pojavljuju u tragovima su u velikim količinama toksični; neki (arsen, nikal i krom) mogu biti karcinogeni.

Manjak minerala (osim željeza, cinka i joda) se u odraslih osoba na uobičajenoj prehrani spontano ne razvija često; djeca su osjetljivija jer je njihov rast brz a unos različit. Neravnoteža minerala u tragovima može nastati zbog nasljednih bolesti (npr. hemokromatoze, Wilsonove bolesti), dijalize, parenteralne prehrane ili restriktivnih dijeta koje se propisuju osobama s prirođenim greškama metabolizma. Prevelik unos minerala u tragovima (npr. selena) može izazvati toksičnost.